Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Február 14-én itt a FARSANG! Téma: 70-es, 80-as évek!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

A mezőberényi gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programjának tanulói számára 2011-ben hirdettünk, szerveztünk első alkalommal vízitábort a Tisza-tónál. Az elmúlt évben szinte lasszóval kellett fogni a leendő táborlakókat. A szép látnivalóknak, a jó hangulatnak azonban hamar híre ment, és így idén már túljelentkezéssel kellett számolni. Sőt, más osztályokból is jelentkeztek diákok-vállalva a részvételi díj kifizetését.

A július végi időjárással most is szerencsénk volt, optimális volt a vízállás, utazhatóak voltak a zsilipek és nem kellett a kenukat kiemelnünk minden egyes zsilipkapunál.

Megérkezésünk napján lepakoltunk, diákjainkkal megismertettük a táborrendet, a vízitúra – totó eredményét, a kenuzás technikáját és mindezt gyakorlatban is kipróbáltuk a füredi szabadstrandon. A hosszabb túrák vezetéséhez egyeztettünk a szövevényes tórendszer két nagy ismerőjével, a helyi Végh Józseffel és volt csoporttársammal, Bartóki Józsi barátommal.

A második nap megnéztük a természetes levágódású Óhalászi – morotvát. Itt található az egész tórendszer legszebb tündérrózsa- mezeje. A helyi túravezető ismertetője alatt hirtelen sötét fellegek kezdtek gyülekezni, amikor kieveztünk a nagy vízfelületű Sukorói medencébe, már ijesztő tarajos hullámok képződtek, két hajónkat is felborították. A mindössze másfél méteres víz és a kötelezően viselt mentőmellény valamelyest megnyugtatott. A hívó sípszóra több hajó – köztük a vezérhajó a túravezetővel - is visszafordult. A „hajótörötteket” Józsi bácsi megnyugtatta, visszafordíttatta a kenukat és két-két segítő kenuval körbevetette, majd adott sorrendben bemászatta a legénységet. Az összekapaszkodott hármas kenurajokat bevezényelte a biztonságos sulyommezőbe, ahol lecsökkent a hullámzás ereje, meg lassan a miénk is a nagy ellenállás miatt. Mire ismét kiértünk nyílt vízre, már megérkeztek a kikötős barátaink egy nagy mentőcsónakkal, megnyugtató jelenlétük mellett kötöttünk ki a partra, ahol túravezetőnk nagyon megdicsérte küzdő és segítőkész csapatunkat.

Egy kerékpártúra keretében megtekintettük a Tisza-tavi Ökocentrumot Poroszlón.

A Látogatóközpont fő attrakciója a 600.000 l össztérfogatú édesvízi akvárium, amely az épület pinceszintjén került kialakításra, hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeinek bemutatására. A több mint 40-féle hazai hal mellett, közel 15 kétéltű- és hüllőfaj garantálja a bőséges látnivalót. A 3 dimenziós természetfilm megtekintésekor szinte a természet részeseinek érezhettük magunkat.

Tavaly a nagy szél miatt nem tudtunk végigevezni Tiszavalkig. Idén kotortak egy hajózható csatornát, így a mindig szeles Dühös Laposra nem kellett kimennünk. A 28 kilométeres túra „ülőgumó- próbáló” volt, ugyanis némi pihenő strandolást leszámítva szinte egész nap lapátoltunk.

Hagyományos rendezvényeinket is megtartottuk: a Kolozsi tanár úr által fogott zsáknyi keszeg feldolgozását és elfogyasztását, a strandröplabda- bajnokságot és az egyes kajakversenyt. A sportversenyek végeredménye:

Strandröplabda:
1. helyezett: Vajda Timea, Bubori Imre, Duró Patrik 2. Balog Kitti, Duró Márk, Orgován László 3. Vida Boglárka, Duró István, Csák Miksa

Kajakverseny:
Leányok: 1. Andor Anna 2. Balog Kitti 3. Kopcsjak Kitti
Fiúk: 1. Rózsavölgyi Dániel 2. Bubori Imre 3. Hajzer János

Végül szeretném megköszönni két kollégám, Dr. Baukóné Baksai Edit és Kolozsi Tamás lelkiismeretes táborvezetését és diákjaink fegyelmezettségét, aktivitását és jókedvét.

Hidasi László
testnevelő - vízitúra-vezető

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.