Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

(A Mezőberényi Hírmondóban, 2012-ben megjelent cikk)

Sokan nem tudják, hogy „tesiből” is lehet érettségizni. Örvendetes tény, hogy az oktatási tárca a többi tantárgy rangjára emelve elismerte a testnevelés fontosságát. Gimnáziumunkban öt éve folyamatosan van jelentkező testnevelés érettségire, de ebben a tanévben tizenhat diák - hat lány és tíz fiú - gondolta úgy, hogy ezt a „mozgalmas” tantárgyat választja.

Sokan nem is gondolják, hogy milyen összetett követelmény rendszernek kell megfelelni.

A vizsga két részből áll: (a részletes követelmény leírást IDE kattintva olvashatja el)

- Gyakorlati követelmény: kötélmászás illetve függeszkedés, 48 ütemű gimnasztikai gyakorlat, talajtorna, szekrényugrás és még egy választott tornaszer, 60 vagy 2000 méteres síkfutás, távol vagy magasugrás, súlylökés vagy kislabda hajítás, egy labdajáték három gyakorlatsora, úszás két úszásnemben, vagy grundbirkózás és judo-gurulás.

A gyakorlati vizsgán lehetőséget kapnak tanulóink választani az egyes sportágak közül, - mivel a város és iskolánk sportinfrastruktúrája igen jónak mondható – mindenki a számára jobban teljesíthető sportágat választhatja.

- Elméleti vizsga: sporttörténeti, sportágismereti, szabálytani, anatómiai, élettani, szabadidős sport, egészséges életmód és edzéselméleti témakörökben.

A követelmény egyáltalán nem könnyű, de több év áll rendelkezésre a felkészülésre.

A testnevelés órákon kívül lehetőség van kiscsoportos délutáni felkészülési órákra, és az iskolavezetés lehetőséget adott egy ún. emelt szintű képzésre heti két órában a tizenkettedik és tizenharmadik évfolyamban. Ezeken a dupla órákon kellő állóképességet lehet szerezni a több órás gyakorlati vizsgákhoz. A testnevelés órán tanult mozgásanyagban jobban el lehet mélyülni, össze lehet állítani és gyakorolni a vizsgagyakorlatokat és néhány különleges sportág alapjait is megismerhetik diákjaink, mint pl.: tollaslabda, tenisz, lábtenisz, vízbőlmentés folyamata, vízilabda, küzdőjátékok, birkózás stb.

Végül az idei középszintű eredményekről. A testnevelés vizsgák történetében először szász százalékos eredményt ért el Nagy Gergő 13. d osztályos tanuló. A többiek eredménye is átlag 85 százalékos, tehát a gratulációt ők is megérdemlik.

                                                                                                                        Hidasi László

                                                                                                                 PSG testnevelő tanára

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.