Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Már csak egy hét az első félévből!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

comenius logo1 EU flag LLP HU 011

COMENIUS Egész életen át tartó tanulás program – iskolai együttműködések – többoldalú projekt

A Comenius akció közoktatási intézmények számára nyújt pályázati lehetőséget. Célja, hogy hozzájáruljon a közoktatás minőségének fejlődéséhez, erősítse annak európai dimenzióját, illetve segítse a nyelvtanulást. Az iskolai együttműködésre két teljes év áll rendelkezésre, amelyben megszületik egy közös projekttermék. Egy ilyen projekt sokkal többet nyújt a résztvevőknek, mint egy hagyományos iskolai csereprogram, új elemekkel gazdagítja, életszerűbb összefüggésbe helyezi a tanulást, így erősíti a résztvevők motivációját.

Bővebben: http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=933

Projektpartnereink:

Integrierte Gesamtschule Mainz

Corinna Meyer-Benz – a német partnerintézmény projektfelelőse, a projekt koordinátora

http://www.igsmz.net/index.html

comenius logo2

II Liceum Ogólnokształca¸ce im. ks. Anny z Sapiehów Jabłonowskiej w Bialymstoku

Agnieszka Rybicka – a lengyel partnerintézmény projektfelelőse

II Liceum Ogólnokształca¸ce im. ks. Anny z Sapiehów Jabłonowskiej

 

Elnyert támogatási összeg: 13 000 EURO

Céljaink


Mindenkinek vannak előítéletei, legtöbbször azért, mert keveset tudunk egymásról. Így van ez a németek, lengyelek és magyarok között is. A három iskola ezért azt a célt tűzte ki, hogy közös alkotó munkával és egymás megismerésével tegyen az egymással szembeni előítéletek leküzdéséért. Projekttermékünk egy színdarab, mi írjuk és állítjuk színpadra.

„SCHULE IN BEWEGUNG - VORURTEILE UND KLISCHEES ÜBERWINDEN, EIN THEATERPROJEKT”

2011/2012 tanévben megvalósult

Az első félévben megismerkedtünk a projekt vázával és az elérendő céllal. Felvettük a kapcsolatot a résztvevő iskolák tanáraival és részben a diákokkal.

Elkezdődött az egymásról alkotott előítéleteink összegyűjtése, ill. ezek alapján rövid jeleneteket írtunk, elolvastuk a német és lengyel tanulók szövegeit.

A második félévben elkezdődött a színdarab szövegkönyvének a megírása, valamint drámapedagógiai játékos foglalkozásokon a közösség építése, a színpadi játék megalapozása. Megírtuk a színdarab első két felvonásának a szövegét és elkezdődött a jelenetek begyakorlása és a kellékek összegyűjtése.

2012/2013 tanévben megvalósult

A második projektévben a színdarab 3. felvonását írtuk meg, elkezdődött a zenei betétek válogatása, a színpadkép kialakítása. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az internet segítségével.

A lengyelországi találkozón ismét sokat léptünk előre. Mindenkinek lehetősége volt a jeleneteit bemutatni, majd kialakítottuk a végleges szövegkönyvet és megszületett egy egységes zenei koncepció is. A munka tavasszal itthon a bemutató szereplőinek válogatásával folytatódott, mindenki lelkesen tanulta a szövegét és a színpadi mozgást.

Ősbemutató

2013 májusában érkeztünk el a két esztendős projekt csúcspontjához, ekkor került sor a színdarab ősbemutatójára a mainzi partneriskola tornacsarnokában. Minden díszlet a helyére került, nem hiányoztak a kellékek sem. Elkészültek a színpadi sminkek, nagy volt az izgalom mind a backstage-ben, mind a nézőtéren. A zenekar hangolt, felállt a kórus és felhangzott a projekt himnusza…

A projekt dokumentációja megtekinthető itt: http://youtu.be/HFuM3_n5CzA
 
Willkommen in der Wirklichkeit!
Előadás 2013. május 24. megtekinthető itt:http://www.youtube.com/watch?v=15D-O6LVblQ&feature=youtu.be
 
Előadás 2013. május 25. megtekinthető itt:http://www.youtube.com/watch?v=_q-fYeP2Y5Q&feature=youtu.be

 
Találkozók
2011

A téli szünet előtt került sor az első személyes találkozóra a német és lengyel partnereinkkel, iskolánkból öt diák és két tanár utazott Bialystokba egy hétre.

Megismertük a lengyel iskolát és iskolarendszert, játékosan megismerkedtünk egymással is és kialakítottuk a színdarab első felvonását. Kulturális programként Bialystokban városnézésen vettünk részt, meglátogattuk a tykocini zsinagógát és hazaúton néhány órában Varsóval is ismerkedhettünk a lengyel diákok kalauzolásával.

2012

Tavasszal került sor Mezőberényben a második találkozóra, feladatunk volt ennek az előkészítése, megszervezése. Harminc látogatót fogadtunk, a német és lengyel diákok két napig ismerkedtek Budapest nevezetességeivel. Mezőberénybe érkezve a Kollégiumban lettek elszállásolva, az első napon megismerték az iskolát, órákat látogattak.

A projekthét feszített tempójú munkájának eredménye: elkészült a harmadik felvonás tervezete - melyet „Schreibwerkstatt” keretében az utolsó tanítási héten elkezdtünk kidolgozni. Megíródott a negyedik felvonás szövege, az utolsó projektnapon pedig a teljes színdarab összpróbáját tarthattuk.

A színdarab címére versenyt hirdettünk, a nyertes cím – Willkommen in der Wirklichkeit!egy lengyel diáklánytól származik.

2013

Februárban ismét Bialystokban jártunk. Napokon át a teljes színdarabot próbáltuk, a zenei betéteket összeválogatta, majd gyakorolta a zenekar és a kórus. A projekthét végén elégedetten tért haza mindenki, úgy tűnt, a darab összeállt…

Pünkösdkor utazott a 10 fős szereplőgárda Mainzba, diákjaink családoknál voltak elhelyezve, az ünnepek alatt a Rajna-Majna vidéket csodálhattuk meg. Nem csak a focirajongók számára volt különleges a Coface Arénában tett látogatás. A projekthét feszített tempójú munkájának – technikai és színpadi próbák – eredménye egy valódi nemzetközi színdarab színpadra állítása kórussal és zenekari kísérettel. A több száz fős közönség előtt nagy sikert arattunk.

A projektben részt vevő pedagógusok

Bata Emília – színpadi munka, kommunikáció

Kristóf Viktória – szövegkönyv, dokumentáció

Marina Flanderka – szövegkönyv

Kiss Timea – a magyar partnerintézmény projektfelelőse

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.