Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

comenius logo1 EU flag LLP HU 011

COMENIUS Egész életen át tartó tanulás program – iskolai együttműködések – többoldalú projekt

A Comenius akció közoktatási intézmények számára nyújt pályázati lehetőséget. Célja, hogy hozzájáruljon a közoktatás minőségének fejlődéséhez, erősítse annak európai dimenzióját, illetve segítse a nyelvtanulást. Az iskolai együttműködésre két teljes év áll rendelkezésre, amelyben megszületik egy közös projekttermék. Egy ilyen projekt sokkal többet nyújt a résztvevőknek, mint egy hagyományos iskolai csereprogram, új elemekkel gazdagítja, életszerűbb összefüggésbe helyezi a tanulást, így erősíti a résztvevők motivációját.

Bővebben: http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=933

Projektpartnereink:

Integrierte Gesamtschule Mainz

Corinna Meyer-Benz – a német partnerintézmény projektfelelőse, a projekt koordinátora

http://www.igsmz.net/index.html

comenius logo2

II Liceum Ogólnokształca¸ce im. ks. Anny z Sapiehów Jabłonowskiej w Bialymstoku

Agnieszka Rybicka – a lengyel partnerintézmény projektfelelőse

II Liceum Ogólnokształca¸ce im. ks. Anny z Sapiehów Jabłonowskiej

 

Elnyert támogatási összeg: 13 000 EURO

Céljaink


Mindenkinek vannak előítéletei, legtöbbször azért, mert keveset tudunk egymásról. Így van ez a németek, lengyelek és magyarok között is. A három iskola ezért azt a célt tűzte ki, hogy közös alkotó munkával és egymás megismerésével tegyen az egymással szembeni előítéletek leküzdéséért. Projekttermékünk egy színdarab, mi írjuk és állítjuk színpadra.

„SCHULE IN BEWEGUNG - VORURTEILE UND KLISCHEES ÜBERWINDEN, EIN THEATERPROJEKT”

2011/2012 tanévben megvalósult

Az első félévben megismerkedtünk a projekt vázával és az elérendő céllal. Felvettük a kapcsolatot a résztvevő iskolák tanáraival és részben a diákokkal.

Elkezdődött az egymásról alkotott előítéleteink összegyűjtése, ill. ezek alapján rövid jeleneteket írtunk, elolvastuk a német és lengyel tanulók szövegeit.

A második félévben elkezdődött a színdarab szövegkönyvének a megírása, valamint drámapedagógiai játékos foglalkozásokon a közösség építése, a színpadi játék megalapozása. Megírtuk a színdarab első két felvonásának a szövegét és elkezdődött a jelenetek begyakorlása és a kellékek összegyűjtése.

2012/2013 tanévben megvalósult

A második projektévben a színdarab 3. felvonását írtuk meg, elkezdődött a zenei betétek válogatása, a színpadkép kialakítása. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az internet segítségével.

A lengyelországi találkozón ismét sokat léptünk előre. Mindenkinek lehetősége volt a jeleneteit bemutatni, majd kialakítottuk a végleges szövegkönyvet és megszületett egy egységes zenei koncepció is. A munka tavasszal itthon a bemutató szereplőinek válogatásával folytatódott, mindenki lelkesen tanulta a szövegét és a színpadi mozgást.

Ősbemutató

2013 májusában érkeztünk el a két esztendős projekt csúcspontjához, ekkor került sor a színdarab ősbemutatójára a mainzi partneriskola tornacsarnokában. Minden díszlet a helyére került, nem hiányoztak a kellékek sem. Elkészültek a színpadi sminkek, nagy volt az izgalom mind a backstage-ben, mind a nézőtéren. A zenekar hangolt, felállt a kórus és felhangzott a projekt himnusza…

A projekt dokumentációja megtekinthető itt: http://youtu.be/HFuM3_n5CzA
 
Willkommen in der Wirklichkeit!
Előadás 2013. május 24. megtekinthető itt:http://www.youtube.com/watch?v=15D-O6LVblQ&feature=youtu.be
 
Előadás 2013. május 25. megtekinthető itt:http://www.youtube.com/watch?v=_q-fYeP2Y5Q&feature=youtu.be

 
Találkozók
2011

A téli szünet előtt került sor az első személyes találkozóra a német és lengyel partnereinkkel, iskolánkból öt diák és két tanár utazott Bialystokba egy hétre.

Megismertük a lengyel iskolát és iskolarendszert, játékosan megismerkedtünk egymással is és kialakítottuk a színdarab első felvonását. Kulturális programként Bialystokban városnézésen vettünk részt, meglátogattuk a tykocini zsinagógát és hazaúton néhány órában Varsóval is ismerkedhettünk a lengyel diákok kalauzolásával.

2012

Tavasszal került sor Mezőberényben a második találkozóra, feladatunk volt ennek az előkészítése, megszervezése. Harminc látogatót fogadtunk, a német és lengyel diákok két napig ismerkedtek Budapest nevezetességeivel. Mezőberénybe érkezve a Kollégiumban lettek elszállásolva, az első napon megismerték az iskolát, órákat látogattak.

A projekthét feszített tempójú munkájának eredménye: elkészült a harmadik felvonás tervezete - melyet „Schreibwerkstatt” keretében az utolsó tanítási héten elkezdtünk kidolgozni. Megíródott a negyedik felvonás szövege, az utolsó projektnapon pedig a teljes színdarab összpróbáját tarthattuk.

A színdarab címére versenyt hirdettünk, a nyertes cím – Willkommen in der Wirklichkeit!egy lengyel diáklánytól származik.

2013

Februárban ismét Bialystokban jártunk. Napokon át a teljes színdarabot próbáltuk, a zenei betéteket összeválogatta, majd gyakorolta a zenekar és a kórus. A projekthét végén elégedetten tért haza mindenki, úgy tűnt, a darab összeállt…

Pünkösdkor utazott a 10 fős szereplőgárda Mainzba, diákjaink családoknál voltak elhelyezve, az ünnepek alatt a Rajna-Majna vidéket csodálhattuk meg. Nem csak a focirajongók számára volt különleges a Coface Arénában tett látogatás. A projekthét feszített tempójú munkájának – technikai és színpadi próbák – eredménye egy valódi nemzetközi színdarab színpadra állítása kórussal és zenekari kísérettel. A több száz fős közönség előtt nagy sikert arattunk.

A projektben részt vevő pedagógusok

Bata Emília – színpadi munka, kommunikáció

Kristóf Viktória – szövegkönyv, dokumentáció

Marina Flanderka – szövegkönyv

Kiss Timea – a magyar partnerintézmény projektfelelőse

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.