Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Egy lehetőség szebbé tenni a világot

plakátkollázs

Az idei tanévben is megrendezésre került a már országszerte elterjedt 72 óra kompromisszum nélkül néven ismert önkéntes akció. Először vonakodva kezdtem neki, de végül egy igazán jó kis csapat tagja lehettem pár napra, és az utolsó napon élményekkel dúsan búcsúztunk el egymástól.

Péntek délután, úgy három óra körül, kis létszámmal, de annál inspiráltabban kezdtünk neki a német evangélikus templom kerítéseinek lefestéséhez. Párba lettünk állítva, és együtt kezdtük el a blokkot, ki belülről, ki kívülről festve a kerítést. Közben sokat beszélgettünk, nevettünk, és hamarosan új barátságok is szövődtek. Nem hittem volna, hogy egy kerítés felújítása ilyen pozitív élményekkel teli is lehet. A délután hamar eltelt, és fáradtan, de mosolyogva indultunk el haza, az új pólónkban.

kerítésfestés2

kerítésfestés3

Másnap reggel kipihenten folytattuk azt, amit előző nap elkezdtünk. Csapatunk is bővült, így volt bőven kivel ismerkedni és beszélgetni a nap folyamán. Viszonylag hamar elkészültünk, és szusszanhattunk egyet.

A következő blokkba is kellő lelkesedéssel fogtunk bele, és meglehetősen hamar kialakultak a csoportok aszerint, hogy ki miben szeretne segédkezni. Volt, aki a hátsó kertben lévő megmaradt kerítéseket csiszolta, majd festette le, olyan is akadt, aki a templomban törölt port, esetleg az ablakokat pucolta le, vagy a kicsik rajzait rendezgette. Örömmel láttuk, hogy gyülekezeti tagok is besegítettek nekünk a munkánkban, és ugyanannyira lelkesek voltak, mint mi. Ha szerettük volna, pihenhettünk egy kis időt, bőven rendelkezésre állt számunkra minden.

Este a Mécses Egyesületet látogattuk meg, ahol az ott lévők örömmel fogadtak bennünket. Remek volt a hangulat, és nagyszerűen kijöttünk velük. Jó volt megismerkedni az ő világukkal, és látni, hogy így is lehet boldog az ember. Sok érdekes, olykor vicces dolgot hallhattunk tőlük, és mi is elmeséltünk nekik egypár dolgot. Billiárdoztunk és nem maradhatott el a lakók által kedvelt karaoke-party sem.

Volt köztünk, aki a vasárnapi alkalmakon idősek otthonában és a tót gyülekezet szeretetvendégségén is szolgált még énekkel, zenével.

kerítésfestés1

 

Szomorúak voltunk, hogy véget ért, de egyúttal boldogok és elégedettek is. Örültünk, mert sok jó élménnyel gazdagodtunk, és büszkék, hogy jót cselekedtünk. Megadatott számunkra a lehetőség, hogy magunkat adjuk látszólag apró tettekkel, de mégis szebbé tegyük világunkat, és mi éltünk is vele.

Győri Klaudia, 9.D (Mezőberényi Evangélikus Gimnázium)

DSC 1766

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanulói a Mezőberényi I. kerületi evangélikus gyülekezet fiataljaival kiegészülve három napon át (október 8-11.) önkéntes szociális programban vehettek részt a 72 óra kompromisszum nélkül program keretein belül.

Hála Istennek idén én is velük tarthattam. Az alábbiakban olvashatjuk két résztvevő fiatal beszámolóját a saját szemszögükből. Számomra sokat jelent az aktivitás, ha teszünk valamit másokért, a tágabb közösségért, ahol élünk. Az Isten közelségét is könnyebb így megélnem, mert ott van Ő a kisgyerekek mosolyában, akikkel játszottunk, az idősekben, akiket megörvendeztettünk, azokban a fogyatékossággal élő felnőttekben, akikkel együtt énekeltünk és kézműveskedtünk. Ott van Isten a teremtett világban is, amelyért igyekeztünk tenni valamit. Csodálatos volt ez a pár nap, és mi is egy kis közösséggé kovácsolódtunk közben. 

Sági Adél (9/AJTP): „Hogyan töltöttük a 72 órát? Hangulatosan, barátságosan, elgondolkodtatóan és Isten közelségében tölthettem a múlt hétvégét új és már meglévő barátaimmal, azokkal az emberekkel, akik kedvesek nekem. A kollégiumban az egyik szobatársam megkérdezte, hogy megérte-e az egész hétvégét odaszánni. Én azt válaszoltam, igen megérte, mert ha valamit adsz, akkor azt örömmel teszed, ezáltal te is kapsz valamit. Én sok mindent kaptam a hétvégén, például azoktól a fogyatékossággal vagy értelmi gondokkal küzdő emberektől, akikkel zenéltünk, hajtogattunk és beszélgettünk szombaton. Vagy amikor az idősek otthonába megérkeztünk és az öregek arcára mosolyt tudtunk csalni. Amikor játszhattunk a gyerekekkel, szemetet szedtünk, rendet tehettük a parókia udvarán. A 72 óra szerintem erről is szól, hogy a jó cselekedeteinkkel magunknak és másoknak is örömöt szerezzünk.”

Kovács Kata (11.C): „Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából a Mezőberényi Vöröskereszt Alapszervezet 2015. október 9-én „Zsíros kenyér lila hagymával és egy pohár meleg tea” címmel szervezett rendezvényt immár 4. alkalommal a Városi Piaccsarnokban. A látogatók ingyenes vérnyomás- és vércukormérésen vehettek részt, valamint lehetőség nyílt használtruha válogatására. A programot összekapcsoltuk a 72 óra kompromisszum nélkül szociális akcióval, s így ennek keretében a gyermekek játékos, kreatív feladatokat próbálhattak ki, ahol minden lelkes vendégnek csokoládéval kedveskedtünk, és a kis csemeték bártan szórakozhattak a fiatalok önkéntes csapatával is.”

Seben Glória

Iskolalelkész

72 óra kompromisszum nélkül

 

Iskolánk idén is csatlakozott az immár 10. alkalommal hazánkban is megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül kezdeményezéshez. Az idei hétvége mottója: „Több vagy, ha adsz!” Az egész kezdeményezés lényege, hogy ezen a hétvégén önkéntes munkákat vállalva és végezve tegyünk valamit a közösségünkért. Hiszen akkor tud gyarapodni, fejlődni a környezetünk, ha azért mi is teszünk valamit.

Csütörtökön tartottuk mi is a megnyitó alkalmunkat, ahol a másnapi „mosoly-kommandóhoz” készítettek az önkéntes diákok igés lapokat. A péntek reggeli mosoly-kommandó lényege az volt, hogy az 1-2-os tanulók által hét lején készített mézeskalácsokat, az előző nap megírt igei üzenetekkel együtt vigyük szét a város különböző pontjaira: piac, Kossuth tér, óvodák, szeretet otthonok. Péntek délután pedig a templomok őszi nagytakarításában segítettek a lelkes önkéntes fiatalok. Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek a munkáját! Reméljük, nem kell egy évet várni arra, hogy máskor is önkéntes munkát végezhessünk. ;)

72óra

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.