Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Már csak egy hét az első félévből!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

„Hogyan tovább? Külföldön vagy itthon tanuljak tovább? Létezik esetleg egy sajátos kombináció is?“ - ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatják felsőbb éves tanulóinkat.

hagenlogo

A Hageni Távegyetem Budapesti Távtanulási Központjának vezetője, Dr. Germán Györgyi és munkatársa tart tájékoztatást a Hageni Távegyetem képzési kínálatáról és általában a németországi továbbtanulásról.

2019. január 18. (pénteken) 14.30 órától a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium könyvtárának olvasótermében.

Szeretettel várjuk Önöket!

A gimnázium német célnyelvi munkaközössége

December 13-án került sor az 1. Karácsonyi Kvíz Délelőtt lebonyolítására Gyulán a Göndöcs Benedek Középiskolában. A versenyt 6-7. osztályos tanulóknak hirdették meg német nyelven. Iskolánkból a 7. F német csoportomból kísértem el 7 diákot. A "Quiz-Vormittag" nevet viselő versenyen "Landeskunde" témakörben mérettettek meg a kisdiákok. A 17 összegyűlt csapatból végül 7., illetve 8. helyezést értünk el.

Verseny1verseny2verseny3verseny4

2018. december 6-án a Rákóczi Szövetség központi irodájának kétfős küldöttsége (Nagy Domonkos István - szervezetfejlesztési és informatikai igazgató - és Aradi Márk munkatárs) látogatott iskolánkba, hogy a Szövetség nevében együttműködési szerződést írjon alá a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójával, Dr. Rückné Mező Györgyivel.

domáék

A Rákóczi Szövetség 1989-ben jött létre, Dr. Halzl József vezetésével, aki a Szövetség tiszteletbeli elnökeként máig meghatározó arca egyesületünknek.

 A Rákóczi Szövetség kisebbségpolitikai és érdekvédelmi egyesületként határozza meg magát: olyan társadalmi szervezetként, amely politikai pártoktól független, ezektől támogatást nem kap, országgyűlési képviselőjelöltet nem állít, nem támogat és ezt a jövőben is kizárja tevékenységi köréből.

 Elsődleges feladatának a magyar-magyar kapcsolattartást tartja.

Az alapítók szándéka szerint különösen a Felvidéken és Kárpátalján élő közösségeinket (az egykori Rákóczi –birtokok területe), de gyakorlatilag valamennyi elcsatolt országrészben élő magyart illetve mára a világ szórványmagyarságát is célozza programjaival.

alakuló3

Az anyanyelv és a magyar kultúra ápolása, a kisebbségben élő magyarság oktatásügyének támogatása, a Kárpát-medencében élő magyarság együvé tartozásának erősítése és II. Rákóczi Ferenc, a Nagyságos Fejedelem emlékének, szellemi örökségének megőrzése szintén céljaink közé tartozik.

A Rákóczi Szövetség évente programok sokaságát kínálja középiskolás illetve felnőtt tagjai számára: Történelem versenyek: Gloria Victis (ifjúsági találkozó is), Cultura Nostra, Középiskolás vezetőképző, Diákutaztatási programok: Felvidéki Séták, Kárpátaljai Kirándulás, Partiumi Kirándulás, Délvidéki Séták, közös ünneplés: Október 23., Március 15., Június 4. diákutaztatási pályázatok, Táborok: Sátoraljaújhelyi Középiskolás Tábor, Kárpát-medencei Színjátszó Tábor (később Összmagyar Egyetemista Tábor), Tanároknak: Óvodapedagógus Tábor, Magyar Nyelv és Irodalom szakos tanárok Tábora, Történelem Tanárok Tábora, Középiskolai Szervezetek Vezetőinek Tábora

Napjainkra a Szövetség a második legnagyobb civilszervezet az országban a horgászok mögött.

rkrampusz

A Mikulás napján tartott alakuló gyűlést Rákóczis Krampusszal is reklámoztuk, majd délután 15 órától 21 diák és 6 pedagógus részvételével megalakítottuk a helyi alapszervezetet. A jelenlévők tájékoztatására illetve az új alapszervezet köszöntésére a Szövetség részéről Nagy Domonkos vállalkozott.    Ficsor Tamás   Mezőberény, 2018. december 13.

2018. december 6-án került sor az ÉTA diák-önkéntes és közösségi szolgálat programjában részt vevő tanulók zártkörű pályázatának eredményhirdetésére.

Iskolánkat négy tanuló képviselte az eseményen. Uhrin Beáta és Nagy Krisztina ajándékcsomagot kapott a pályázat megírásáért, míg Tóth Evelin Anasztázia 5. helyezett, Varga Laura Ilona 1. helyezett lett.

Az ünnepélyes díjátadót egy kiállítás is kísérte, mely termékeket fogyatékossággal élő emberek készítettek. Lehetőség volt a kiállított tárgyak megvásárlására is, mellyel támogatni tudtuk készítőiket.

Gratulálunk a lányoknak!

DSC 4623DSC 4590DSC 4607DSC 4614

tt1

2018. december 5 – 7. között iskolánk természettudományos érdeklődésű diákjai Szegeden a Nobel – díjasok és tehetséges diákok XII. találkozóján vehettek részt. A díszvendég Dr. Kurt Wüthrich volt, aki 2002- ben az NMR alkalmazásában elért eredményéért Nobel díjat kapott. Résztvevő diákjaink tagjai az SZTA középiskolás csapatának. Több alkalommal vettek részt előadásokon, laborgyakorlatokon és online feladatok megoldásában. Ez most sem volt másképp. Angol nyelven hallgathattak előadásokat különböző genetikai betegségek, keringési problémák / stroke, szív infarktus/, antibiotikum rezisztencia, vér-agy gát anyag áramlásáról. Ezzel kapcsolatos laboratóriumi látogatásokat tettek. A gála keretében Dr. Kurt Wüthrich munkásságáról is értesültek.

tt2

Ezzel egy időben zajlott SZGYTV (Szent-Györgyi Albert verseny). A verseny hazánk és a határon élő iskolák Nobel díjas munkásságához, kémia- biológia- fizika ismeretekhez kapcsolódik. Gimnáziumunkat a csapatversenyen a következő diákjaink képviselték:

Zs. Nagy Bence 11. A

Mészáros Atilla 12.D

Csák Stefánia 12. D


Az Evangélikus Kutató Diákok Konferenciáját első ízben a Deák téri Evangélikus Gimnáziumban rendezték meg 2018. november 30-án több szekcióban.A hét fős szekcióban három előadást minősítettek arany fokozattal, és a jövő ígéretes kutatója címmel, köztük intézményünk diákját, Püski Mónikát. Felkészítő tanára Bancsi Árpád István tanár úr volt.

47183403 1068069190039296 1246871251327123456 o47112780 1068069206705961 3353908810048602112 o47099270 1068069216705960 4014971059349487616 o

Ez a hét is jól végződött…

….mégpedig azért, mert ismét jól teljesítette egy diákunk pénteken, november 23-án. 16. alkalommal rendezte meg Gyulán a Békés-Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület „Ki mondja szebben?" címmel német prózamondó versenyét.

Öt prózai részletet adtak meg előre, melyből egyet ki kellett választani, és azt meg kellett tanulni. Persze a hibátlan szövegmondás mellett ügyelni kellett az eladásmódra is.

Iskolánkból Bottó Vivien 10.B osztályos tanuló vállalkozott a megmérettetésre. (Valamint nem utolsósorban a vele járó, hetekig tartó, előzetes felkészülésre Kiss Katalin tanárnővel)

Megérte a befektetett energia, hiszen Vivi kategóriájában ELSŐ HELYEZÉST ért el. Gratulálunk!

BottóVivi

November 15-én került megrendezésre a „Krimit tud” elnevezésű bűnmegelőzési vetélkedő országos döntője Budapesten, melyre iskolánk az október 4-én Békéscsabán megrendezett regionális elődöntőn elért második helyezése révén kvalifikálta magát. A Duró Viktória, Drégelyvári Adrienn és Kiss Dóra Lívia alkotta 10.D osztályos PSG-s csapat nagyszerű teljesítménnyel az előkelő második helyezést érte el a remek hangulatú, magas színvonalú vetélkedőn. Csapatunknak a „Beugró” c. műsor mintájára kellett rögtönözve különböző bűnmegelőzési témájú szituációkat bemutatni. Teljesítményünket a neves szakmai zsűri elismerő szavakkal méltatta. Munkánkat a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság munkatársai segítették, melyet ezúton szeretnénk megköszönni!       Debreczeni  Gábor

IMG 20181115 090051IMG 20181115 134916IMG 20181115 135659

Október 14-én került megrendezésre a Békési Szabadidős Íjász Klub szervezésében XVIII. Békés Kupa, amelyen a mezőberényi Hed-Land Sportcsarnok SE Artemis Íjász Szakosztállyának színeiben iskolánk több tanulója is megméretette magát. Több kategóriában, népes mezőnyben, szép eredményeket, köztük több első helyezést is elértek a versenyzők. Tradicionális lány, kadét kategóriában Baschieri Carlotta (9.A) második, míg Farkas Petra (9.A) harmadik helyezést ért el. Vadász reflex lány kadét kategóriában abszolút győzelmet arattak a csapat tagjai, hiszen a dobogó mindhárom fokára a szakosztály egy-egy íjásza állhatott fel: Harangi Gréta III. helyezést, Szücs Mónika II. helyezés, Csatári Boglárka I. helyezést ért el. Mindhárman a 10. D osztály tanulói. Ugyanebben a kategóriában, de a serdülő korcsoportban Jenei Jázmin (7. F) szerzett első helyezést. A lányok mellett a fiúk számban ugyan elmaradtak, de eredményeiket tekintve semmiképpen. Vadász reflex kadét kategóriában Kiszel Pál (10.D) a dobogó második fokára állhatott fel, míg Jenei Jonatán (9. NyEK) a nagyszámú mezőnyben elért helyezéséért járó bajnoki kupát is a magasba emelhette. Gratulálunk a helyezetteknek, és felkészítőjüknek Finta Zsoltnak!

46305410 2208387646095030 1492427854627995648 n

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.