Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Idegen nyelvet tanulni nem könnyű feladat. A nyelv építőkövekből áll, melyek között ott van a nyelvtan és a szókincs mellett a világról való tudásunk, a rendszerlátásunk, a logikánk. A nyelvtanulás sokkal több, mint szódolgozatok és nyelvtani feladatok tömkelege.

Itt a gimnáziumban ezekből a kövekből igyekszünk először egy házikót, majd egy villát és végül palotát építeni. A 10. b osztály 2015-ben kezdte el ezt a sokszor nagyon nehéz, fárasztó, de többségében örömteli munkát a német nyelvvel.

A legtöbben teljesen a nulláról indultak, de kitartásuk és szorgalmuk az év végére meghozta a jutalmát, hiszen a nyelvtanulók elérték a KER szerinti B1-es szintet.  A munka azonban keményen folytatódott a következő évben is, melynek végén 5 tanuló sikeres B2-es szintű komplex nyelvvizsgát tudhatott magáénak. Az idei tanévben még 20 B2-es szintű vizsga született, ami azt jelenti, hogy a 10.B majdnem minden tagja teljesítette azt a feltételt, miszerint 2020-tól  az mehet továbbtanulni, aki rendelkezik B2-es szintű komplex nyelvvizsgával.

De a cél korántsem ez, haladunk tovább az építkezéssel, hiszen a felsőfokot célozzuk meg. Van még egy titkos álmunk is, az érettségiző 12. B-sek 53 nyelvvizsgával zárták gimnáziumi tanulmányaikat. Mi le akarjuk őket előzni! J

Kocsorné Kovács Bernadett osztályfőnök

Molnár Bettina vagyok, 10.B osztályos tanuló. Amikor elkezdtem ebben az iskolában tanulni még semmit sem tudtam németül, mert az általános iskolában angolt tanultam. Így nulladikban a kezdő csoportba kerültem. A csoportunk egyik német tanára Kocsorné Kovács Bernadett volt, aki az első órától kezdve csak németül beszélt hozzánk. Eleinte nagyon nehéz volt megérteni a dolgokat, de végül sikerült. Abban az évben szinte csak németóráink voltak, emiatt minden második héten témazárót és szódolgozatot írtunk, nem kevés anyagból. Tanév végére elértük a B1-es szintet. Május végén egy helyi vizsgát kellett tennünk, ami mindenkinek sikerült az osztályból. A következő év novemberében elhatároztam, hogy májusban megcsinálom a B2-es szintű ÖSD nyelvvizsgát. Rajtam kívül még 4 osztálytársam is így döntött, úgyhogy januárban elkezdtük a felkészülést. A Sprechent és a Schreibent csütörtökönként 9. órában gyakoroltuk Berni nénivel. A Hören és a Lesen hétvégére maradt. Kicsit nehezünkre esett a szombatunkat feláldozni, de végül megérte, mert mindnyájunknak sikerült. Ebben az évben sokat tudtunk segíteni azoknak, akik februárban vizsgáztak. Most már lassan elkezdjük a felkészülést tanárnővel az OKTV-re és a felsőfokú nyelvvizsgára. Szóval elég sok munka van mögöttem, és még több előttem. De számomra ez nem teher. Szerintem egy biztos nyelvtudással több lehetőségünk van a jövőben és könnyebb elérni céljainkat. Engem ez motivál.

idegennyelv

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.