Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Áldott és örömteli húsvétot kívánunk! Krisztus feltámadt!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA SZEGEDEN

Iskolánkban immár több éves hagyomány, hogy diákokkal részt veszünk a Kutatók Éjszakája rendezvényen. Voltunk már Szarvason, többször Debrecenben, az utóbbi három évben így idén is Szegedre esett a választás. Az érdeklődő diákok kiválaszthatták azokat a programokat és színhelyeket ahová menni szerettek volna, egyénileg regisztráltak, a jelentkezéseket koordináltuk és a csoportokhoz kísérő tanárokat biztosítottunk (Bokorné Tóth Gabriella, Csákné Tóth Julianna, Farkas Éva, Szabó Katalin, Szilágyi István, Toldi Anikó). Az iskola ingyenes autóbuszos utazást tett lehetővé a résztvevőknek. Negyven diák (7E, 9A, 9B, 11D,11E,12D) és hat tanár utazott szeptember 29-én 15 órakor Szegedre.

Élményeiket röviden összefoglalták diákjaink.

Kép 2

2017 . Szeptember 29 - én Szegeden voltunk a Kutatók Éjszakáján. Én az SZTE Jogtudományi Karát látogattam meg. Itt egy mintatárgyalás zajlott, melyet az egyetem docensei egy doktorandusszal prezentáltak nekünk. A téma a csendháborítás volt. Elképesztően érdekesnek és persze szórakoztatónak találtam az előadást. Rengeteget tanultam az egy órás mintatárgyaláson.
A látottak és hallottak alapján még jobban felerősödött bennem a tudat, hogy jogot szeretnék tanulni. Ez a nekem való pálya, ahol remekelni szeretnék!

Győrfi Vivien 9/A

kép 3Szegeden az SZTE TTIK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszékén vettünk részt a Mit árul el nekünk őseink DNS szekvenciája c. előadáson. Az előadás bevezetett minket abba, hogy hogyan vizsgálják a halottak DNS-ét, valamint hogy honfoglaló magyarjaink milyen útvonalon juthattak el a Kárpát-medencébe. Ennek feltérképezésére nyújt segítséget a honfoglaló magyarok DNS szekvenciájának megállapítása és összeegyeztetése más népcsoportok szekvenciájával.
Másik előadásunk az Orvostudományi Kar Igazságügyi Orvostani Intézetében volt, melynek címe: Az alkohol igazságügyi szemmel. Az előadás során választ kaphattunk arra, hogy hogyan mutatják ki az alkoholt, nem csak a szonda segítségével, hanem biológiai mintákból is. Szó volt arról is, hogy a szeszes ital elfogyasztása milyen befolyásoltságot tud okozni, és ennek milyen jogi következményei lehetnek.

Pikó Zita 12/D és Csák Stefánia 11/D

Szeptember 29-én, Szegeden a Kutatók Éjszakáján lehetőségünk nyílt megtekinteni a Ki a legény a gáton? A vér agy gát és a daganatos sejtek párharca című előadást, melyet Dr. Wilhelm Imola kutató tartott a Biofizikai intézetben. 5 fős csapatunk bepillantást nyerhetett a kutatók munkájába, mindennapi tevékenységeikbe. Mikroszkóp alatt megvizsgálhattuk a daganatos elváltozásokat egér, ill. emberi sejtekben, ezek kialakulásáról és terjedéséről is bővebb információkat szerezhettünk.

Következő állomásunkon megtekintettük a Humán betegségek modellezése transzgenikus egereken című előadást a Biokémiai Intézetben. Ennek fő témája az Alzheimer-kór és annak élő egereken való kimutatása volt. Vizsgáltuk egy egér emlékezőkészségét. Az egér igen jól szerepelt, a kezdeti bizonytalanság ellenére sikerült bizonyságot tennie a kísérlet valódiságáról.

Harmadik állomásunk ismét a Biofizikai Intézetben volt. Téma: Az érintés ereje: agyi endotél sejtek az atomerő-mikroszkópban. kép 4Olyan képalkotási technikára képes mikroszkópot láthattunk, amely a sejtek felszínéről készít domborzati képeket egy tű segítségével. Utolsó állomásunk a Genetikai Intézetbe vezetett, ahol Dr. Kovács Gergőnek az Őssejtek: nem varázslat, tudomány című előadását tekinthettük meg. Az előadás az őssejt beültetés sarkalatos pontjait érintette. Az előadás végén kísérleti eszközök kipróbálására is volt lehetőségünk. Élményekben gazdag napot zárhattunk.

Reménykedve várjuk a következő évi részvételt.

Hegyesi Renáta és Koczka Barbara

2017. szeptember 29-én, Szegeden voltunk a Kutatók éjszakáján a biológia tagozatos hetedikesekkel. Mi a Gyógyszertudományi Karra látogattunk el és itt különböző programokkal vártak mindannyiónkat. Először egy előadásra ültünk be, ami a kísérleti patkányokról szólt, itt meg is nézhettük a kis fehér állatokat. Ezután gyógyteát is készíthettünk az egyik előadóteremben, ami mindenkinek nagyon tetszett. Ezek közben még csokikat is osztogattak, amiket megkóstolhattunk. Összességében nagyon jó élményekkel távoztunk innen, legközelebb is szívesen elmegyünk, ha lesz rá lehetőség!

Készítette: 11/E

2017. szeptember 29-én részt vettem a Kutatók Éjszakáján, Szegeden. Mivel a jövőben az orvosi karriert tűztem ki célul magamnak, így ennek megfelelően ezzel kapcsolatos előadásokat tekintettem meg.

A Biofizikai Kutatóintézetben voltak az előadások. Részt vettem egy véragygátról szóló bemutató órán, ahol a daganatos megbetegedésekről kaphattam némi információt. Valamint voltam egy őssejt kutató csoport előadásán is. Itt a programozható sejtekről hallottam. A felhasználásuk a jövő gyógyászatának az alapjai az előadó szerint. Felkeltette a figyelmem az „Emberi betegségek modellezése egereken” című bemutató is. Az itt kutató orvosok az Alzheimer-kórt tanulmányozzák, ezzel hozzájárulva eme betegség gyógyításához.

Az osztálytársaimmal voltam itt és rendkívül érdekesnek találom az elhangzottakat, látottakat.

Mészáros Attila 11/D

kép 62017.Szeptember 29-én a kutatók éjszakáján vettünk részt. Az esemény Szegeden volt a SZTE TTIK Szerves Kémia Tanszéken. Mielőtt elkezdeném az élménybeszámolót a fizikai és csillagászati előadásról, mesélni szeretnék kicsit Szegedről. Szerintem egy gyönyörű város, természetesen nem maradhatott el egy csoportos kép a Szeged felirattal.

Visszatérve az előadásokról a fizika előadás nagyon figyelemfelkeltő volt. Távcsövön keresztül rengeteg érdekes anyagot, formákat, színeket figyelhettünk meg és még a fizikai kísérleten is részt vehettünk. A csillagászati előadás is nagyon érdekes volt. Sok információt tudtunk meg a különféle bolygókról emelt szinten.

Sajnos a gyógyszerészeti részt nem láthattuk mivel az előadások csúszásban voltak. Én személy szerint nagyon élveztem, rengeteg érdekes dolgot láttam és tapasztaltam. Remélem jövőre is elmehetek.

Faragó Nikolett 9/A


A Kutatók Éjszakája felemelő élmény volt számunkra. Sok érdekességet láttunk és sok tapasztalatot gyűjtöttünk. A csillagászati karon való előadásra is ellátogattunk, ami sok újdonságot tárt a szemünk elé. Ezután megnéztük a folyosón lévő kémiai kísérleteket is.

Az “Alkohol igazságügyi szemmel” című előadásra sajnos nem tudtunk elmenni az előadások csúszása miatt, de jövőre is biztosan el fogunk menni.  10/B

kép 10

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.