Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Ján 8,36

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Evangélikus Diákparlamenten jártunk

diákp1

Pénteken indultunk Balatonszárszóra, Debreczeni Gábor tanár úrral. Izgatottan vágtam neki az útnak, mert még ilyen programon nem jártam. Orosháza felé mentünk, ott felvettük az orosháziakat. Nagyon kedvesek voltak. Út közben hátul ültünk, mi diákok jól elvoltunk beszélgettünk. Ők már voltak Diákparlamenten, így tudtak nekem mesélni, hogy milyen szokott lenni.

Mikor megérkeztünk Balatonszárszóra a szervezők nagy örömmel fogadtak minket. Kaptunk pólót, ami Luther Mártont ábrázolja. Átvettük a szobakulcsot és lecuccoltunk. A szállás a Balaton partján található, sajnos fürödni nem tudtunk benne, mert nagyon hideg volt. Én másik két lánnyal voltam egy háromfős szobába. Ők Budapestről érkeztek nagyon aranyosak voltak. Majd ebédelni mentünk. Ebéd után következett az áhítat. Új dalokat ismertem meg, amik nagyon tetszettek. Áhítat után egy előadáson vehettünk részt, aminek ez volt a címe: Az Ökumenizmusról, a vallások egymás mellettiségéről. Az előadás arról szólt, hogy hogy fogadjuk el embertársaink vallási nézeteit. Szerepjáték volt, mert a három szervező kapott más milyen személyazonosságot, akiktől lehetett kérdezni. Az egyik szervező egy muszlim hitű orvos férfit formált meg, a másik egy apácát, a harmadik meg egy református hitoktatót. Érdekes volt az előadás, mert sok mindent meg tudtunk arról, hogy hogy viszonyulnak a vallási nézeteikhez az emberek. Az előadás után volt egy tíz perces szünetünk, de aztán máris következett egy másik előadás. Bibliai történetek laborórán, Raffai Balázzsal. Talán ismerős lehet nektek is neve. Ő volt nálunk csendes napon. Bemutatta az égő csipkebokrot, ami nem égett le, a kígyótojásos kísérletet és az anyagelválasztást. Mindenki számára érdekes volt. Ezek után mentünk vacsorázni. Majd vacsora után következtek a játékok. Jót játszottunk, sokat nevettünk. Volt memóriás játék, tizenöt tárgyat kellett megjegyezni, nekem ez tetszett a legjobban. Volt egy dobókockás játék, hat dobókocka volt, de nem volt muszáj mind a hattal egyszerre dobni, és 101 pontot kellett összegyűjteni. Volt egy történetírós rajzolós játék. Egyszer rajzolni, kellett aztán írni, de figyelembe kellett venni, hogy előttünk lévő mit írt vagy rajzolt. Ha játszottunk kaptunk érte kis kártyát, amiket nyereményekért lehetett beváltani. Például alma, csoki, keksz. Játékok után még volt egy esti áhítatunk, majd mindenki mehetett aludni.

diákp2

Reggel arra ébredtünk, hogy esik, ami egy kicsit lehangolt minket, de a programoknak hála öröm jött az arcunkra. Előbb megreggeliztünk majd áhítat következett, a hol énekeltünk illetve meghallgattuk a lelkész urat. Majd egy fórum következett, aminek ez volt a címe: Mit kíván az evangélikus tanulóifjúság?  Itt összegyűjtöttük, mik hiányoznak az iskolából illetve, hogy min kéne változtatni. A javaslatokat tovább viszik az EGOT-ra (Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója), és ott lesznek olyan emberek, akik majd tudnak választ adni kérdéseinkre, kéréseinkre. Ezután következett az utolsó programunk, Az evangélikusságról és az egyházi szerepvállalásról. Amit dr. Fábri György tartott, csak sajnos késett, így helyette előbb megtartottuk az utolsó áhítatunkat. Az áhítat vége felé megérkezett dr. Fábry György is, akivel áhítat után volt szerencsénk beszélgetni. Az iskolákról, az egyházi vezető választásról, illetve arról, hogy iskolákban a diákoknak milyenek a vallási nézeteik. Beszéltünk még arról is, hogy akiket megkeresztelnek gyermekeket, csak a felük konfirmál manapság. Az előadás után sajnos indulnunk kellett haza, mert végett ért a kirándulásunk.

Nagyon jó hétvégét tudunk magunk mögött. Új barátokat, tapasztalatokat, tudást szereztünk. Nehéz volt a búcsúzás az új ismerőseinktől, de reméljük jövőre megint találkozhatunk velük.

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.