Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Szemeim az úrra néznek szüntelen, fordulj felém és könyörülj Uram!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

A kollégium aulájában 2016. május 11 –én nyílt kiállítással emlékeztünk a 20. század néhány második világháborút követő embert próbáló eseményére. A három paravánon kiállított fényképek és dokumentumokat szemlélve az 1945-ös „malenkij robotra elhurcolt németekre, az 1946-ban Németországba kitelepítettekre és az 1951-ben Budapestről Mezőberénybe internált emberekre emlékezhetünk .

múltidező2

Mezőberényből 562 német lakost vittek kényszermunkára 1945. január 6-án. 1945-től 1947-ig, két és fél évig dolgoztak a Szovjetunióban egy fegyverekkel őrzött munkatáborban. Az életveszély, az éhezés, a szenvedés volt mindennapjaik része.

A Szovjetunió vezetése már az 1945-ös jaltai konferencián eltervezte Lengyelország, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Románia és Magyarország német nemzetiségű lakóinak áttelepítését Németországba. Nálunk erre1946. májusában került sor, ezeket az eseményeket a kiállítás második része idézi fel.  A háború sújtotta Németországban sokszor embertelen körülmények között éltek évekig a szülőföldjükről elűzött berényi németek. Csak később fordult jobbra a sorsuk, ők és leszármazottaik ott találták meg boldogulásukat.

múltidező1

1951-ben, a Rákosi Mátyás vezette diktatúrában több budapesti embert nyilvánítottak „veszélyesnek”, ezért eltávolították őket a fővárosból. Ezek a volt bankárok, minisztériumi tisztviselők, katonatisztek, értelmiségiek kerültek kitelepítésre többek között Mezőberénybe is, mintegy 900-an. Az ellentétek és a gyűlölet szítására többnyire olyan német származásúakhoz költöztették őket, akik már amúgy is sokat szenvedtek a háborút követő időkben. Mégis a több mint két évig tartó „száműzetésük” alatt barátságos, segítőkész embereket találtak a községben, és sokszor életre szóló barátság alakult ki közöttük.

A kiállítás anyagát a Német Hagyományápoló Egyesület bocsátotta a kollégium rendelkezésére, és az esemény megnyitásán az egyesület elnöke, Kisari Miklósné tartott rövid ismertetőt az érdeklődőknek.

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.