Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

A kollégium aulájában 2016. május 11 –én nyílt kiállítással emlékeztünk a 20. század néhány második világháborút követő embert próbáló eseményére. A három paravánon kiállított fényképek és dokumentumokat szemlélve az 1945-ös „malenkij robotra elhurcolt németekre, az 1946-ban Németországba kitelepítettekre és az 1951-ben Budapestről Mezőberénybe internált emberekre emlékezhetünk .

múltidező2

Mezőberényből 562 német lakost vittek kényszermunkára 1945. január 6-án. 1945-től 1947-ig, két és fél évig dolgoztak a Szovjetunióban egy fegyverekkel őrzött munkatáborban. Az életveszély, az éhezés, a szenvedés volt mindennapjaik része.

A Szovjetunió vezetése már az 1945-ös jaltai konferencián eltervezte Lengyelország, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Románia és Magyarország német nemzetiségű lakóinak áttelepítését Németországba. Nálunk erre1946. májusában került sor, ezeket az eseményeket a kiállítás második része idézi fel.  A háború sújtotta Németországban sokszor embertelen körülmények között éltek évekig a szülőföldjükről elűzött berényi németek. Csak később fordult jobbra a sorsuk, ők és leszármazottaik ott találták meg boldogulásukat.

múltidező1

1951-ben, a Rákosi Mátyás vezette diktatúrában több budapesti embert nyilvánítottak „veszélyesnek”, ezért eltávolították őket a fővárosból. Ezek a volt bankárok, minisztériumi tisztviselők, katonatisztek, értelmiségiek kerültek kitelepítésre többek között Mezőberénybe is, mintegy 900-an. Az ellentétek és a gyűlölet szítására többnyire olyan német származásúakhoz költöztették őket, akik már amúgy is sokat szenvedtek a háborút követő időkben. Mégis a több mint két évig tartó „száműzetésük” alatt barátságos, segítőkész embereket találtak a községben, és sokszor életre szóló barátság alakult ki közöttük.

A kiállítás anyagát a Német Hagyományápoló Egyesület bocsátotta a kollégium rendelkezésére, és az esemény megnyitásán az egyesület elnöke, Kisari Miklósné tartott rövid ismertetőt az érdeklődőknek.

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.