Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

 

Március 1-3. között rendeztük meg a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban az olasz hetet, ami olasz fesztivál néven szerepelt a plakátokon. Kocsorné Kovács Bernadett olasz-német szakos tanárnő, a hét megálmodója és Bojtor Edit olasz szakos tanárnő volt a programok szervezője és irányítója.

Az olasz nyelv népszerűsítés mellett célunk volt igazi olaszos fesztiválhangulatot teremteni.

Már egy héttel a programok előtt az olasz zászló színeiben pompázó plakátokon hirdettük, milyen programok várhatóak. Azt is összegyűjtöttük, hogy miért érdemes ezt a nyelvet választani. Az olaszul tanuló diákok csoportonként szedték össze, miért is jó, ha ezt a különleges és vidám nyelvet tanulják.

Programok: Mindhárom nap reggelén 7 órától 7. 50ig lehetett arcfestést kérni az olasz zászló színeiben és egy napi olasz üzenetet (egy olasz szót vagy kifejezést) húzni kosárkákból, ami vidámabbá tette a napunkat és egy-egy új szóval gyarapodott a tudásunk.

Március elsején, kedden az első négy szünetben olasz zene szólt az iskolarádióban, majd a kollégium aulájában lehetett megtekinteni Az én Olaszországom című rajz és festészeti kiállítást a diákok munkáiból.

olasz2

Március másodikán, szerdán a nagyszünetben egy meglepetéssel készültünk: közösen elénekeltük a Lasciatemi cantare dalt, amit Drégelyvári Dalma énekelt és Fülöp Attila gitáron kísérte (13.D-s végzős diákok). A menzásoknak aznap ebédre spaghetti volt olasz módra.

Még aznap este a kolis filmklub keretén belül lehetett megtekinteni a hangulatos Napsütötte Toszkána című filmet, ami szinte azonnal meghozza a kedvünket egy toszkán utazásra és az olasz nyelvtanulásra.

olasz1

Március harmadikán, csütörtökön délután három órától került sor a „Ki mit tud Olaszországról?-Fedezd fel a benned lévő olaszt!” vetélkedőre, ahol minden osztályból 3 fő képviseltette magát a játékos megmérettetésen. Olyan diákok is jelentkezhettek, akik addig nem rendelkeztek olasz háttértudással. A feladatok között volt többek közt: olasz nevezetességek és városok párosítása, puzzle, egy kis kávétörténelem, olasz földrajz és kreativitást igénylő rajzos feladat is. Az utolsó feladat egy szituáció bemutatása volt, amiben át kellett adni az olasz temperamentum hangulatát. Pl. a diák rossz jegyet visz haza és ezt magyarázza meg az olasz Mammának, illetve a Keresztapának, olasz focimeccsnézést kellett még prezentálni vagy egy éttermi reklamációt a szétfőtt tészta miatt.

A nagyon jó hangulatú, pörgős vetélkedőn, az első helyett a 13.d, a második helyet a 9.b és a harmadik helyet a 13.B csapata szerezte meg. A helyezettek nagyon örültek a nyereményeknek, ami különböző értékű pizzautalványok voltak, amit a helyi Gösser pizzériázóban fogyaszthatnak majd el.

olasz3

Este 7 órakor Andor Anna előadását élvezhettük, ő három éve végzett a gimnáziumban, megszerezte a középfokú nyelvvizsgát olasz és angol nyelvből, azóta az egri főiskola esztétika szakos hallgatója és fél évet töltött kint Erasmus ösztöndíjjal Bolognában. Anna elmesélte a diákoknak, hogy a középiskolás évek, a nyelvtanulás fontossága miként segítette őt Olaszországban, illetve egy kis kitérővel mesélt arról is, hogy Amerikában is sikerült egymást követő években több hónapot is dolgoznia.

Anna előadása zárta a mi kis olasz fesztiválunkat. Reméljük, hogy sikerült legalább részben átadnunk diákjainknak ’olaszimádatunk’.

olasz4

 

Bojtor Edit olasztanár

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.