Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Szemeim az úrra néznek szüntelen, fordulj felém és könyörülj Uram!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tudjuk-e, miből lehet arra következtetni egy versenyen, hogy a célnak megfelel?

S mi is a cél?

Ezeken, és ehhez hasonló kérdéseken gondolkoztam, míg a 2015. március 19-i történelem verseny tartott az iskolában. A válaszokat a következőkben, saját tapasztalataim alapján megosztom a kedves olvasókkal, de előbb nézzük, mi is történt eme jeles napon?

Minden iskola szokott versenyeket tartani, ehhez nem fér kétség. Jelen esetben is így történt, hogy a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Mezőberényben házi történelemversenyt szervezett. Témánk, a ’48-as forradalom évfordulójához kapcsolódott. Különböző feladatok szerepeltek a listán.

A versenyzők csapatokban szerepeltek, három fő képviselhette magát, osztályonként. Előzetes feladat a témához kapcsolódó plakátok leadása volt, ez mindez megtörtént, már a verseny előtt. Ezen plakátok mindpontozásra kerültek, három mérvadó szempont szerint:

  • tartalom
  • ötlet
  • kidolgozottság

Második, már a helyszínen végbemenő feladat a kreatív írásról szólt. Természetesen a témához kapcsolódóan. Ezt követte még egy reformkoros totó, képfelismeréses feladat, majd egy keresztrejtvény. S ha már történelem, természetesen a nevezetes csatákhoz, korabeli Magyarországhoz is kapcsolódó térképes fejtörő sem maradhatott el. A forradalmi megmozdulások egy jelentős alakja, Petőfi Sándor is helyet kapott versenyünkben. Egy egész feladat szólt híres verseinek idézeteiről, s azok felismeréséről. Az utolsó feladat szintén képek felismerése volt, korabeli öltözetek, arcok kaptak helyet a kivetítőn.

Noha minden osztály nevezhetett, mégsem vett mindenki részt. Ennek ellenére a szervező tanárok nagy meglépettségére a terem tele lett, a vártnál többeket érdekelt a házi bajnokság. Külső megfigyelőként elmondhatom, megannyian jól éreztük magunkat. A jó hangulatot az érdeklődő diákok, a jó feladatok és vicces hozzászólások garantálták.

S mindezek mellett, természetesen megjelentek a versenyzés és gondolkodás tipikus gesztusai is. Gondolkodóba esett arcok, kéztördelés és állvakargatás. Szerencsére mindez vicces hozzászólásokkal is párosult. Néhány aranyköpést sikerült kihallanom a tömegből, amit nem tudtam megállni, hogy ne jegyezzek le. Néhány ezek közül:

„Nincs is D válasz”

„Nekem ez gyanús, nem lehet az összes megoldás C”

„Hallottad, minden résztvevő vigaszdíjat kap?”

A verseny vége felé a kezdeti nyüzsgés fokozatosan tompulni kezdett, s megjelentek a fáradtság első komolyabb jelei is. Mert valljuk be, senki nem fáradhatatlan. Először a csendesebb légkör, majd a nagyobb lárma volt a koncentráció csökkenésének felfedezhető jele. Ekkor hangzott el Bancsi Árpád tanár úr bűvös mondata a vigaszdíjról és a csokiról. Persze meg kell jegyeznem, a versenyzők erről semmit nem tudtak e pillanat előtt, így igazán nemes a dolog, hogy valóban a jókedv és a megmérettetés miatt látogattak el a versenyre. Minden esetre a biztatás jól jött ebben a pillanatban mindenkinek.

A délután alatt, mint „újságíró”, lelkesen fényképezgettem. Voltak, akik nagy örömmel fogadtak és pózoltak a kamerának, de akadtak olyan egyének is, akik kissé szégyenlősebbek voltak, s nem tudtam lencsevégre kapni őket. Sok jó kép született, ezek az iskola honlapján megtekinthető felvételek.

Összességében elmondható, hogy a tizennyolc csapat mind sikeresen tért haza. Noha a pontok nem ugyanazok, talán az élmények valamennyire hasonlóak, de mindenképp pozitívak. Elmondható, hogy egy jó délutánnak lehettek részesei a résztvevők, s a készített plakátjaikból az iskola a kollégiumunk aulájában kiállítást is szervez a közeljövőben.

A lelkes-szorgos szervező tanároknak ezúton szeretnénk is megköszönni az alkalmat, hogy lehetőségünk nyílhatott az idei tanévben is egy ilyen jókedvvel telő programon is részt venni.

 

A szervező tanárok voltak:

  • Bancsi Árpád István
  • Debreczeni Gábor
  • Szép Katinka
  • Richter, Heiko Joachim
  • Almási Attila

v.eredmeny 

 írta:Szabó Eszter (12.d)

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.