Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Emlékezetessé tette csodáit, kegyelmes és irgalmas az ÚR. Zsoltár 111,4

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

1557. október 31-én szegezte ki Luther Márton a Wittenbergi Vártemplom kapujára 95 tételét, mellyel útjára indította a reformációt. Ennek 500 éves évfordulóját ünnepeljük 2017-ben.

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjaival és tanáraival egy egész hetet szántunk a reformációi hangolódásra. Mivel ez még „csupán” a 499. évforduló, ezért szerényebb programokkal készülődtünk, de így is jutott 1-1 alkalom a hét minden napjára.

Kezdésként a szokásos hétfő délutáni áhítatunk helyett egy ünnepi istentisztelet tartottunk a II. Kerületi Evangélikus Templomban. Itt a protestáns testvériség jegyében egy dialógus prédikációt hallhattunk az evangélikus iskolalelkész Seben Glória és a református lelkésznő, Szabó Rózsa tolmácsolásában.

Kedden a már jól ismert Reformációi mérföld elnevezésű 1517 m-es közös futáson mozgathatták meg magukat kicsik és nagyok egyaránt. Iskolánk idén indult alsó tagozatos osztályai is kivették részüket a futásban, és az óvodásokkal együtt, rövidebb távot futottak. Mindkét korosztályban voltak helyezések, a gimnazistáknál pedig a fiúkat és a lányokat is külön értékeltük.

Szerdai napon délután a kollégium aulájába a MIND ifjúsági zenekarral közösen vehettünk részt egy kis örömzenélésben.

Csütörtökön önmagunkból alkottuk meg az ún. élő Luther-rózsát, azaz a diákok álltak be az alakzatba, és így személyesen testesítették meg a reformátor címerét.

A pénteki Márton-napi események (lampionos felvonulás, libavacsora a Berény Szállóban az I. kerületi Evangélikus Gyülekezet szervezésében) összekötötte az egyháztörténet két nagy alakját, a pannóniai származású Szent Márton püspököt és a wittenbergi reformátort, Luther Mártont, aki a középkori szokás szerint a születésnapján aktuális szent után kapott keresztnevet.

A reformációi futásról készült képeket a galériában tekintheti meg.

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.