Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Ján 8,36

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

1557. október 31-én szegezte ki Luther Márton a Wittenbergi Vártemplom kapujára 95 tételét, mellyel útjára indította a reformációt. Ennek 500 éves évfordulóját ünnepeljük 2017-ben.

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjaival és tanáraival egy egész hetet szántunk a reformációi hangolódásra. Mivel ez még „csupán” a 499. évforduló, ezért szerényebb programokkal készülődtünk, de így is jutott 1-1 alkalom a hét minden napjára.

Kezdésként a szokásos hétfő délutáni áhítatunk helyett egy ünnepi istentisztelet tartottunk a II. Kerületi Evangélikus Templomban. Itt a protestáns testvériség jegyében egy dialógus prédikációt hallhattunk az evangélikus iskolalelkész Seben Glória és a református lelkésznő, Szabó Rózsa tolmácsolásában.

Kedden a már jól ismert Reformációi mérföld elnevezésű 1517 m-es közös futáson mozgathatták meg magukat kicsik és nagyok egyaránt. Iskolánk idén indult alsó tagozatos osztályai is kivették részüket a futásban, és az óvodásokkal együtt, rövidebb távot futottak. Mindkét korosztályban voltak helyezések, a gimnazistáknál pedig a fiúkat és a lányokat is külön értékeltük.

Szerdai napon délután a kollégium aulájába a MIND ifjúsági zenekarral közösen vehettünk részt egy kis örömzenélésben.

Csütörtökön önmagunkból alkottuk meg az ún. élő Luther-rózsát, azaz a diákok álltak be az alakzatba, és így személyesen testesítették meg a reformátor címerét.

A pénteki Márton-napi események (lampionos felvonulás, libavacsora a Berény Szállóban az I. kerületi Evangélikus Gyülekezet szervezésében) összekötötte az egyháztörténet két nagy alakját, a pannóniai származású Szent Márton püspököt és a wittenbergi reformátort, Luther Mártont, aki a középkori szokás szerint a születésnapján aktuális szent után kapott keresztnevet.

A reformációi futásról készült képeket a galériában tekintheti meg.

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.