Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Ján 8,36

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

2016.10.14-én tanulmányi kirándulás keretében lehetőségünk nyílt meglátogatni a Terror Házát Kovács Hajnalka tanárnőnek köszönhetően.  Az osztály minden tagja részt vett a kiránduláson, valamint más osztályokból is csatlakoztak hozzánk.

Jelenleg az Andrássy út 60 szám alatti épület múzeumkánt funkcionál, de a 20. században történelmünk két szégyenteljes korszakában valóban a rettegés és a félelem házaként tartották számon. Először a nyilas rémuralom, majd a kommunista diktatúra idején vált rettegetté. A terror áldozatainak állít emléket a múzeum, valamint a rendszer rémtetteire emlékeztet.

terror2

A három szintes épület és a pince korhű képet mutatott számunkra. Magával ragadó volt a légkör, szinte érezni lehetett a levegőben a torokfojtó feszültséget, amikor szobáról szobára haladtunk. Tananyagunkkal éppen az 1956-os forradalomnál tartunk, így könnyebb volt átérezni a dolgok súlyosságát és maradandó tapasztalattal szolgált. A termekben vizuális és hangi anyagok segíttek bennünket abban, hogy a kor hangulatával jobban azonosulni tudjunk, ezek között riportvideók és korabeli filmfelvételek is nagy számban voltak. Láthattuk, hogy a mindennapi életet milyen erőteljesen befolyásolta a propaganda. A falakon idézeteket olvashattunk, mind a rendszer politikusaitól, mind egyszerű emberektől, áldozatoktól. Megtekinthettük  a „fekete autót” is, amely éjszaka érkezett, előre sosem tudva, hogy kiért. Az egyik terem falán az át- és kitelepítések listáját megnézhettük megyénként, sőt városokra bontva is. Sokan elcsodálkoztunk látva, hogy saját lakhelyeinkről milyen nagy számban vittek el családokat. A pincebörtön rekonstrukciója gyomorforgató érzést keltett sokunkban, nem csak a körülményeik miatt, hanem néhány cella méretbeli adottsága miatt is. A könnyek termébe érkezve ünnepélyes hangulat szállt ránk a kiállítás komolysága miatt, közben egy dalt hallhattunk, ami önmagában megindító volt.

Rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk és reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk ilyen rendhagyó történelem órát tartani. Köszönjük!

 terror1

    

Séllei Barbara

12.a

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.