Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Emlékezetessé tette csodáit, kegyelmes és irgalmas az ÚR. Zsoltár 111,4

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

2016.10.14-én tanulmányi kirándulás keretében lehetőségünk nyílt meglátogatni a Terror Házát Kovács Hajnalka tanárnőnek köszönhetően.  Az osztály minden tagja részt vett a kiránduláson, valamint más osztályokból is csatlakoztak hozzánk.

Jelenleg az Andrássy út 60 szám alatti épület múzeumkánt funkcionál, de a 20. században történelmünk két szégyenteljes korszakában valóban a rettegés és a félelem házaként tartották számon. Először a nyilas rémuralom, majd a kommunista diktatúra idején vált rettegetté. A terror áldozatainak állít emléket a múzeum, valamint a rendszer rémtetteire emlékeztet.

terror2

A három szintes épület és a pince korhű képet mutatott számunkra. Magával ragadó volt a légkör, szinte érezni lehetett a levegőben a torokfojtó feszültséget, amikor szobáról szobára haladtunk. Tananyagunkkal éppen az 1956-os forradalomnál tartunk, így könnyebb volt átérezni a dolgok súlyosságát és maradandó tapasztalattal szolgált. A termekben vizuális és hangi anyagok segíttek bennünket abban, hogy a kor hangulatával jobban azonosulni tudjunk, ezek között riportvideók és korabeli filmfelvételek is nagy számban voltak. Láthattuk, hogy a mindennapi életet milyen erőteljesen befolyásolta a propaganda. A falakon idézeteket olvashattunk, mind a rendszer politikusaitól, mind egyszerű emberektől, áldozatoktól. Megtekinthettük  a „fekete autót” is, amely éjszaka érkezett, előre sosem tudva, hogy kiért. Az egyik terem falán az át- és kitelepítések listáját megnézhettük megyénként, sőt városokra bontva is. Sokan elcsodálkoztunk látva, hogy saját lakhelyeinkről milyen nagy számban vittek el családokat. A pincebörtön rekonstrukciója gyomorforgató érzést keltett sokunkban, nem csak a körülményeik miatt, hanem néhány cella méretbeli adottsága miatt is. A könnyek termébe érkezve ünnepélyes hangulat szállt ránk a kiállítás komolysága miatt, közben egy dalt hallhattunk, ami önmagában megindító volt.

Rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk és reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk ilyen rendhagyó történelem órát tartani. Köszönjük!

 terror1

    

Séllei Barbara

12.a

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.