Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségit kívánunk!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Az AJTP 9. Diák Vállalkozók Versenyén iskolánkból két csapat indult idén. Az Egerben rendezett országos megmérettetésen a 10.D osztály csapata első, a 11.D osztály csapata második helyen végzett.
 
Eger Vállalkozói verseny 13
 
A győztes csapatok tagjai:
10.D: Bálint Bianka, Csák Stefánia, Földi Alexandra, Mészáros Attila
11.D: Abordán Péter, Kovács Henrietta, Máté Zsolt Sándor, Takács István Bence
Eger Vállalkozói verseny 3
Felkészítő tanár: Molnár Zita

Eger Vállalkozói verseny 17

 

Pályázz és nyerj!

A PSG Verskör pályázatot hirdet az idén már harmadik alkalommal, 2017. április 18-20. között megrendezésre kerülő Költészet Hete – Irodalom más/kép(p) alkalmából a gimnázium azon tanulói számára, akik tehetségesek a rajz és/vagy szövegalkotás területén, és kreativitásukat szívesen megmutatnák az egész iskolának, sőt akár szélesebb közönségnek is.

Pályázni lehet a következő témákban:

1. Tervezd meg a Költészet Hete pólóját! – Te milyen pólóban vennél részt szívesen a programokon? Elképzelésedet, a póló színének megadásával, készítsd el egy A/4 lapra vagy elektronikus formátumban! Minden beküldött tervet kiállítunk az aulában, a zsűri által kiválasztott legjobb terv pedig a Költészet Hete hivatalos pólóját díszíti majd.

Díjazás: a zsűri által kiválasztott terv pályadíjban részesül, amely egy 2000 Ft-os Ajándék Erzsébet-utalvány, amelyet szinte bármire felhasználhatsz. A zsűri emellett egy különdíjat is kioszt, amelynek díjazása egy 1000 Ft-os Ajándék Erzsébet-utalvány.

2. Irodalom másképp – Megihletett? Átírnád? Kiparodizálnád? Válassz egyet bármelyik, az irodalom tankönyvedben megtalálható vers közül, és írd át mai stílusba vagy paródiának, vagy aminek szeretnéd! Csak foglalkozz vele! A beküldött szövegekből (kézzel írott vagy elektronikus) versmontázst készítünk, amelyet szintén kiállítunk az aulában. A díjazott alkotások emellett bekerülnek az iskolai évkönyvbe is.

Díjazás: a zsűri által kiválasztott 1-3. helyezést elérő szövegek pályadíjban részesülnek, amelyek egy 2000 Ft-os; egy 1500-Ft-os, egy 1000 Ft-os Ajándék Erzsébet-utalvánnyal járnak együtt, amelyet szinte bármire felhasználhatsz.

A beadási határideje mindkét pályázat esetén: 2017. április 7. 12:00

A beadás módja: személyesen Bancsi Árpád tanár úrnál vagy elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre való elküldéssel

Vigyázz, kész, pályázz!

A konferencia legfontosabb információi:

Időpont: 2017. április 8.

Helyszín: Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, 6000 Kecskemét, Nyíri u. 11.

Alapvető célközönsége: tanárok, tanítók, leendő tanárok, leendő tanítók, szülők, érdeklődők.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://goo.gl/forms/RG7hjumQ7qFoVmjw2

A konferencia résztvevői regisztrációja már elindult, határideje 2017.03.27.

Weblap, a részletes programmal, tartalmi ismertetőkkel: http://banyai-kkt.sulinet.hu/konferencia

A diákok digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez létezik módszertan, bevált gyakorlat és eszközrendszer, amelyekkel a résztvevők megismerkedhetnek a rendezvényen.

kattinthato

2017. február 17-én a Mi a pálya? elnevezésű pályaorientációs programunk újabb rendezvényére került sor iskolánkban. Dr. Fazekas Kornél Sándor a Diákhitel Központ dél-dunántúli regionális képviselője tartott előadást minden végzős diákunk számára a felsőoktatás költségeiről. Tanulóink bepillantást nyerhettek abba, hogy milyen kiadásokkal, bevételekkel számolhatnak sikeres felvételi esetén.

anyagiak

A programsorozat márciusban folytatódik.

Intézményünk 5 fős csapata, Tremmel István, Abordán Péter, Ráczkevy Sándor, Máté Zsolt 11.D és Kovács Krisztián 11.A osztályos tanulók 7. helyezést értek el a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár által középiskolások számára meghirdetett hadtörténeti verseny országos döntőjében, melyet Budapesten a Stefánia-palotában rendeztek meg 2016. 12. 09-én.

célra

A kiírt verseny elsődleges célja az, hogy megismertessék a diákokkal a Magyar Honvédség működését és feladatait, így népszerűsítve a fiatalok körében a szervezetet.

A döntőben a 35-ből már csak tizennégy csapat versenyzett, akik egy egész napon át különböző érdekes és tudást is igénylő feladatokban mérték össze ismereteiket azért, hogy a legjobbak lehessenek.

Gratulálunk!

1557. október 31-én szegezte ki Luther Márton a Wittenbergi Vártemplom kapujára 95 tételét, mellyel útjára indította a reformációt. Ennek 500 éves évfordulóját ünnepeljük 2017-ben.

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjaival és tanáraival egy egész hetet szántunk a reformációi hangolódásra. Mivel ez még „csupán” a 499. évforduló, ezért szerényebb programokkal készülődtünk, de így is jutott 1-1 alkalom a hét minden napjára.

Kezdésként a szokásos hétfő délutáni áhítatunk helyett egy ünnepi istentisztelet tartottunk a II. Kerületi Evangélikus Templomban. Itt a protestáns testvériség jegyében egy dialógus prédikációt hallhattunk az evangélikus iskolalelkész Seben Glória és a református lelkésznő, Szabó Rózsa tolmácsolásában.

Kedden a már jól ismert Reformációi mérföld elnevezésű 1517 m-es közös futáson mozgathatták meg magukat kicsik és nagyok egyaránt. Iskolánk idén indult alsó tagozatos osztályai is kivették részüket a futásban, és az óvodásokkal együtt, rövidebb távot futottak. Mindkét korosztályban voltak helyezések, a gimnazistáknál pedig a fiúkat és a lányokat is külön értékeltük.

Szerdai napon délután a kollégium aulájába a MIND ifjúsági zenekarral közösen vehettünk részt egy kis örömzenélésben.

Csütörtökön önmagunkból alkottuk meg az ún. élő Luther-rózsát, azaz a diákok álltak be az alakzatba, és így személyesen testesítették meg a reformátor címerét.

A pénteki Márton-napi események (lampionos felvonulás, libavacsora a Berény Szállóban az I. kerületi Evangélikus Gyülekezet szervezésében) összekötötte az egyháztörténet két nagy alakját, a pannóniai származású Szent Márton püspököt és a wittenbergi reformátort, Luther Mártont, aki a középkori szokás szerint a születésnapján aktuális szent után kapott keresztnevet.

A reformációi futásról készült képeket a galériában tekintheti meg.

ODAlogó     Játékos, vidám, kreatív- ez jellemzi a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium PentaSkill nevű csapatát, melyet az Online Demokrácia Activity nevű verseny keltett életre. Ez egy több fordulós megmérettetés, mely nem csak az önálló gondolkodásra és csapatmunkára készteti a versenyzőket, hanem azt is megtanítja, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Fő célja, hogy a résztvevő diákokat felkészítse a társadalmi szerepvállalásra.

PentaSkill logó    Idén negyedik alkalommal rendezik meg a versenyt, minden évben más a témája, most az idő került fókuszba. Ezért olyan feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek a különböző fordulókban, melyekkel visszatekinthetnek a múltba és előre a jövőbe. A csapat jelenleg a Budapesten megrendezésre kerülő döntő előtt áll, az országos negyedik helyen. Ahhoz, hogy idáig eljuthassanak rengeteg segítséget kaptak mentoruktól Klein Éva Tanárnőtől, és segítőjüktől Almási Attila Tanár Úrtól, valamint iskolatársaiktól. A csapat a 9/D osztály tagjaiból áll, név szerint: Boruzs Petra, Győri Klaudia, Tasnádi Tamara, Tremmel Nikolett és Varga Laura.

Csoportkép

Az érdeklődök a csapat közösségi oldalán nyomon követhetik, hogy a PentaSkill hogyan oldja meg a feladatokat, a verseny alakulását pedig a www.teddoda.hu oldalon kísérhetik figyelemmel.

2016.10.14-én tanulmányi kirándulás keretében lehetőségünk nyílt meglátogatni a Terror Házát Kovács Hajnalka tanárnőnek köszönhetően.  Az osztály minden tagja részt vett a kiránduláson, valamint más osztályokból is csatlakoztak hozzánk.

Jelenleg az Andrássy út 60 szám alatti épület múzeumkánt funkcionál, de a 20. században történelmünk két szégyenteljes korszakában valóban a rettegés és a félelem házaként tartották számon. Először a nyilas rémuralom, majd a kommunista diktatúra idején vált rettegetté. A terror áldozatainak állít emléket a múzeum, valamint a rendszer rémtetteire emlékeztet.

terror2

A három szintes épület és a pince korhű képet mutatott számunkra. Magával ragadó volt a légkör, szinte érezni lehetett a levegőben a torokfojtó feszültséget, amikor szobáról szobára haladtunk. Tananyagunkkal éppen az 1956-os forradalomnál tartunk, így könnyebb volt átérezni a dolgok súlyosságát és maradandó tapasztalattal szolgált. A termekben vizuális és hangi anyagok segíttek bennünket abban, hogy a kor hangulatával jobban azonosulni tudjunk, ezek között riportvideók és korabeli filmfelvételek is nagy számban voltak. Láthattuk, hogy a mindennapi életet milyen erőteljesen befolyásolta a propaganda. A falakon idézeteket olvashattunk, mind a rendszer politikusaitól, mind egyszerű emberektől, áldozatoktól. Megtekinthettük  a „fekete autót” is, amely éjszaka érkezett, előre sosem tudva, hogy kiért. Az egyik terem falán az át- és kitelepítések listáját megnézhettük megyénként, sőt városokra bontva is. Sokan elcsodálkoztunk látva, hogy saját lakhelyeinkről milyen nagy számban vittek el családokat. A pincebörtön rekonstrukciója gyomorforgató érzést keltett sokunkban, nem csak a körülményeik miatt, hanem néhány cella méretbeli adottsága miatt is. A könnyek termébe érkezve ünnepélyes hangulat szállt ránk a kiállítás komolysága miatt, közben egy dalt hallhattunk, ami önmagában megindító volt.

Rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk és reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk ilyen rendhagyó történelem órát tartani. Köszönjük!

 terror1

    

Séllei Barbara

12.a

Copyright © 2017 PSG Rights Reserved.