Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
„Amit tehát Isten egybekötött ember el ne válassza”

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Így hívhatnánk magyarul azt a pályaművet, amellyel Giricz Nóra (10.b), Marosán Gréta(10.b), Szilágyi Melinda (10.c) és Szabó Tamás (10.c) a német-magyar két tannyelvű osztályokba járó diákok az idei PAD ösztöndíjra pályáznak. Céljuk nem más, mint bekerülni abba a gimnáziumi diákokból álló néhány fős csoportba, amely az idén nyáron egy német városban bővítheti országismereti és nyelvi tudását. S hogy ezt a célt elérjék, nyakig belevetették magukat a kreatív munkába.

1. Hogyan találtatok az ösztöndíjra és egymásra?

Melinda: Susan Kersten tanárnő (német anyanyelvi szaktanácsadó) választott ki bennünket, s én személy szerint nagyon örültem, hogy együtt dolgozhatok két lánnyal a másik osztályból, mert így egy kicsit más keretek között ismerhetjük meg egymást.

zsen4zsen2

  • 2. Mi ösztönzött benneteket a részvételre?

Tamás: Engem egyértelműen a németországi út lehetősége. Ha megnyerjük, akkor tudjuk gyakorolni és fejleszteni a német nyelvtudásunkat, ismerkedni a német hétköznapokkal, iskolába fogunk járni és egy család tagjává válhatunk három hétre.

  • 3. Mi a témája az ösztöndíjnak?

Nóri: A hétköznapok kultúrája Németországban. S ez is ösztönzött bennünket, mert érdekesnek és hozzánk közelállónak találtuk.

  • 4. Milyen művel pályáztok?

Gréta: Társasjátékot készítettünk egy nagy lepedőből, amit fel lehet akasztani a falra vagy a táblára, s hozzá 6 kis textilfigurát. A mezők tépőzárból vannak és a figurák hátán is tépőzár van, így lehet lépkedni velük. Sokféle kelléket használtunk fel, például gyöngyöket, flittereket, pufi-filcet, s mi varrtuk fel kézzel az összes kis mezőt.

zsen3

zsen1

  • 5. Milyen tartalom társul az ötletes és látványos külsőhöz?

Melinda: A lepedőn Németország térképét ábrázoltuk, s kiválasztottunk 25 nagyvárost, ezek adják a kérdések alapját. Három féle mező van: fekete - piros – sárga. A 100 db fekete mezőhöz kvíz-kártyák tartoznak, ezeken különböző kérdéseket fogalmaztunk meg a történelem, technika, kultúra, művészetek, zene, étkezés, tévézés témakörökben. A piros mező a pihenő. A sárga mezőkhöz tartozó 25 kártyán pedig „Pech” illetve „Szerencse” feladványok vannak (pl. nyelvtörő Ulm városhoz). S a színes mezők között további fehér mezők vannak, amikhez nem tartoznak feladatok.

  • 6. Mi a játék menete?

Tamás: 6 játékos játszhatja, s dobókocka segítségével jutunk egyik mezőről a másikra. Kell egy játékvezető is, aki a kérdéseket felolvassa. Az nyer, aki jól válaszol a kérdésekre s így legelőször jut a célba. Természetesen minden feladvány németül van, tehát kell hozzá nyelvtudás, de a kvíz-kérdésekre segítségül van három válaszlehetőség, amit szintén a játékvezető olvas fel. A megfejtés után pedig még további információkat mond az adott válaszhoz (pl: Ki találta fel a kávéfiltert? – s itt a feltaláló nevén kívül még a személyéről is megtudunk néhány dolgot).

  • 7. Úgy tűnik, hogy nagyon sokat kutattatok és barkácsoltatok, hogy létrejöjjön ez a fantasztikus mű…

Gréta: Így igaz. Már októberben elkezdtük a munkát. Melinda és Tamás gyűjtötték a tartalmi anyagot különböző könyvek, kiadványok és persze az internet segítségével. Megfogalmazták a kérdéseket illetve a válaszokat és összeállították az információs kártyák anyagát. Nóri és én pedig a művészi képességeinket kamatoztattuk. Az őszi szünetben nála voltam egy hétvégét, s nagyon jó volt, mert végre nem csak úgy töltöttük együtt a szabadidőnket, hogy filmeztünk, hanem együtt alkottunk. A legjobb érzés az a „művészi rumli” volt, ami kialakult körülöttünk a szobában.

  • 8. GeNial MentalTraining. Honnan ez a név?

Nóri: Szellemi játékról van szó, ami edzi az elménket, ezért MentalTraining. GeNial, mert egyszerűen zseniális. A kiemelt nagybetűk pedig a keresztneveink kezdőbetűi. 

  • 9. Mit gondoltok, milyen eséllyel indultok ezen a megmérettetésen?

Gréta: Nem tudjuk, hogy rajtunk kívül hányan pályáznak, s mivel nagyon nagy és érdekes a témakör, ezért sok lehetőséget nyújt az ötletes megoldásokra. De úgy érzem, hogy nagyon egyedi és tetszetős munkát állítottunk össze, ezért bízok a sikerünkben.

  • 10. Ti magatok kipróbáltátok már a társasjátékot?

Melinda: Nem, még nem volt rá idő. De talán nem is ez a lényeg, han  em az, hogy az elkészítése közben nagyon sokat fejlődtünk és Susan Kersten tanárnővel olyan sok megbeszélésünk volt, hogy már ezért megérte.

Sok sikert kívánok nektek!

Braun Péterné Kristóf Viktória

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.