Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Csak táncolj, táncolj!

Nati tizenhét éves. Két éve táncol, de tehetségéhez nem fér kétség. Erre kiváló bizonyítékok az elért verseny eredményei, a lelkesedés, amellyel a sok táncórát és a fellépéseket végigcsinálja. Elmondása szerint a nagyon sok gyakorlás mégis megéri a fáradtságot, mert a tánccal töltött perceit maximálisan élvezi, szereti, amit csinál. Lételemének érzi a táncot, ami mára élete fontos részévé vált.

 

Szia Nati! PG1

Szia!

Pár bemutatkozó sorral kezdenénk. Ugye tudjuk, hogy tizenhét éves vagy és a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumba jársz. Mi az, amit még elmondanál magadról?

Békésen élek a szüleimmel és az öcsémmel. Van egy nővérem is, de ő nem velünk él.

Ők is a gimibe járnak?

Nem. Nővérem Londonban él, az öcsém pedig még csak általános iskola 7. osztályos.

Te miért döntöttél mégis így, hogy ide jössz tanulni?

Sok jót hallottam az ismerőseimtől, de igazából a német nyelv miatt döntöttünk úgy, hogy ide fogok járni.

Mit jelent az, hogy döntöttünk?

A szüleim és persze nekem is volt beleszólásom.

Beszéljünk kicsit a hobbijaidról. Mit szoktál csinálni szabadidődben?

Amit nagyon szeretek, az a rajzolás, de emellett szívesen belefogok más olyan dologba is, amihez kell a kreativitás és a képzelőerő. Szenvedélyem pedig természetesen a tánc, amihez nem csak, hogy kreativitás, de érzelmek is kellenek.

Mióta táncolsz?

Két éve kezdtem el versenytáncolni. Sok edzésem van: heti négy alkalom lenne, de ritka hogy mindre el tudunk menni a párommal. Természetesen ezeken az edzéseken kívül otthon is táncolok, gyakorlok, amennyit tudok és hogy minél jobbak legyünk, külön órákra is járunk hétvégente az edzőnkhöz.

PG2Tehát sokat edzel.

Igen, hiszen készülni kell a versenyekre és annál jobb, minél több versenyen veszünk részt, mert ezzel is jobb lesz az állóképességünk, és nagyobb lesz a gyakorlatunk.

Milyen szintűek ezek a versenyek?

Sok helyre járunk: klubközi versenyekre, területi, országos bajnokságokra, melyekről vegyes eredményekkel térünk haza. Vannak köztük harmadik, második és első helyezések is.

Mi volt ezzel kapcsolatban a legnagyobb élményed?

Hiába az aranyérem, meg a kupa, számomra mégis az volt a legnagyobb élmény, amikor tavaly februárban a Kelet-Magyarország Területi Bajnokságon latinból 13 páros közül a negyedik helyen végeztünk. Akkor végtelenül boldog voltam.

Biztos vagyok benne hogy nagyon jó érzés lehetett. Nagyon szereted, igaz?

Hogy szeretem-e? A tánc az életem! Amikor táncolok, elfelejtem az összes gondomat, imádom, hogy szerepet játszhatok, egy más ember lehetek. Tulajdonképpen egy olyan énem vagyok, aki más környezetben nem létezik, a színpad és a csillogás „varázsolja” ki belőlem.

Így teljesen kikapcsolsz? Nem is szoktál izgulni?

Dehogynem! Minden verseny és fellépés előtt nagyon izgulok, szinte remegek, de amikor kimegyek a parkettre, és meghallom a zenét, azonnal megnyugszom. Szól a zene és érzem az egész testemben, olyankor csak én (meg persze a párom) uraljuk a színpadot. Imádom, ha a közönség engem néz, lesi a mozdulataim, a gesztusokat, azt a sok érzést, amelyet a tánccal adok. Meg persze imádom a csillogó ruhákat, a csábító műszempillákat és a hajlakk illatát az öltözőben. Kicsit talán olyan, mint egy tündérmesében. Én pedig úgy érzem, erre születtem. 

Hamupipőke, és a meséje. Persze biztos vannak nehézségei ennek is. Elvégre neki is kellett egy jó tündér, hogy eljusson a bálba.

PG3Mint minden sportban, a versenytáncban is nagyon fontos, hogy mindig és állandóan edzésben legyünk, ez rengeteg időnket elveszi. Mindeközben a versenyeken is maximálisan kell teljesíteni és a sok elvárás még tovább fokozódik abban, hogy a szüleim is elvárják, vegyek részt a családi életben és a házimunkában. Emellett még ott vannak a barátnőim, akik sokat panaszkodnak, hogy sosem érek rá velük lenni. Nehéz mindenki elvárásának eleget tenni, de igen, eltaláltad, nekem is vannak jó tündéreim. A szüleimtől kapom anyagilag a legtöbb támogatást és nagyon hálás is vagyok nekik ezért. A barátaim is maximálisan támogatnak, ők azok, akik biztatnak engem, hogy ne adjam fel az álmaimat. Természetesen az edzőnk is mindenben mellettünk áll.

Itt Mezőberényben táncolsz, igaz?

Igen, itt vannak az edzések, illetve Körösladányban. Persze a buszok sem közlekednek olyan időpontokban, hogy az nekem jó legyen, így sokszor csak este, későn érek haza. Ilyenkor meg sokszor fáradt vagyok pedig még tanulni is kell.

Sok mindent kell összeegyeztetned. A tanulás hogy megy?

Az nem túl fényesen. Nagyon igyekszem mégis az iskolában is teljesíteni, de kevés az idő, amit itthon tanulással tudok tölteni. Hazaérek a suliból, megebédelek, utána maximum egy órám van, hogy megcsináljam az írásbeliket, ezután mehetek a buszhoz. Persze a táncos cipő mellé bekerül pár füzet és tankönyv is, így tanulhatok a buszon, vagy edzés előtt. Aztán este is, amikor hazaérek, próbálgatok tanulni, de olyankor már nem igazán fog az agyam.

Értem. Milyen terveid vannak, ha befejezed a sulit?

Gimi után talán logopédiára megyek, Szegedre. Eddig még ez valószínű. De vannak más irányultságaim is. Nagyon érdekel a lakberendezés, tetszik a parti szervezés is. Mindegyikben el tudnám képzelni magam, így ilyen irányokban gondolkozom. De még két évem van az iskolából, lesz még időm gondolkozni. Van persze egy nagy álmom.

Na és mi lenne az?PG4

Szeretnék modell lenni és ezt még most középiskolában el szeretném kezdeni, tehát a közeljövőben, de sajnos Békés megyében erre nagyon kevés lehetőség van.

Azért én szurkolok. Az álmainkat nem szabad soha feladni. A tánccal mi lesz?

Tudod, ezek a tervek még változhatnak, szerencsére sok még az időm a döntésig. A táncot pedig semmiképpen nem szeretném abbahagyni, biztos vagyok benne, hogy valamilyen szinten mindig része marad az életemnek. De az már a jövő zenéje.

Ahogy mondod. Akkor ezzel végeztünk is, köszönöm az interjút és sok sikert a továbbiakban!

 

Nati tehát valószínűleg a jövőben is foglalkozni fog a tánccal, ami köztudottan egy olyan sport és művészeti ág, mellyel egyaránt ki tudjuk fejezni az érzelmeinket és gondolatainkat. A tánc maga spirituális értékekkel is rendelkezhet, s ahogy az interjúban is elhangzott, egy táncos élete olyan, akár egy tündérmese. Reméljük ez a varázs és szorgalom továbbra is megmarad Nati életében, s mint a tánc egy szerelmesének, sok sikert, kitartást kívánok neki a továbbiakban is!

Készítette: Szabó Eszter

 *A cikket IDE kattintva pdf formátumban letöltheti.

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.