Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

A XXIX. Molnár Miklós Emléktorna alkalmából a legkisebb kosarasok is bemutatkoztak egy nappal a hivatalos megnyitó előtt a „Dobd a kosárba!” című rendezvényen. Iskolánk első és második évfolyamos  tanulói a tanév elején csatlakoztak a Kosárpalánta programhoz. Ennek keretein belül a gyerekek kosárlabdázni tanulnak, kosárlabda-edző és a tanítók együttműködésével. A kosárlabda jegyében eltöltött délutánon a gyerekek játékos ügyességi és labdakezelési feladatokat kaptak, sorversenyeken mérethették meg magukat, bemutathatták az eddig megszerzett tudásukat. A további tervek közt szerepel, hogy a kis „kosárpalánták” a jövőben a Molnár Miklós Emléktornán kosárlabda - mérkőzéseken is szerepelhessenek.

20180322 14282720180322 14341320180322 153137

Az első és második évfolyamon 2018. március 20-án a gyerekek a Nagyhét eseményeit elevenítették fel, az életkorukra szabott játékos foglakozásokon. A Csendes nap segíti a húsvéti ünnepkörre való ráhangolódást. A nap egy interaktív áhítattal indult, ahol a diákok Lázárné Skorka Katalin lelkésznő irányításával ismerhették meg az ünnepkör történéseit  és azok üzenetét. Közösen énekeltek, játszottak. Ezután több helyszínen kreatív és ismeretterjesztő feladatokkal töltötték a nap további részét.

20180320 09231220180320 09251220180320 104822

Iskolánk alsó tagozatos diákjai is megemlékeztek 1848. március 15. eseményeiről. Ebből az alkalomból az intézmény tanulói közös áhítaton vettek részt. A gimnázium diákjai versekkel elevenítették fel a jeles nap történéseit ezután Seben Glória lelkésznő megemlékező szavai következtek. Az első és második évfolyamos gyermekek nemzeti színű dekorációt készítettek, amelyeket Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobránál helyeztek el.

20180314 14452420180314 14461420180314 145215

Zöldülj! Fordulj!

Iskolánkba érkezett a „Zöldülj! Fordulj!” kiállítás február 13-án. A program célja a környezettudatos szemlélet kialakítása, formálása. Az interaktív kiállításon a gyermekek a környezetbarát háztartás, az egészséges életmód, komposztálás, tudatos vásárlás- a hulladék megelőzése és csökkentése témájában szerezhettek ismereteket az animátorok segítségével. Játékos, interaktív módon ismerkedhettek meg a környezetkímélő csomagolással és a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival. Mindeközben egészséges zöldségeket és bio zöldség- és gyümölcsleveket kóstolhattak a diákok.

20180213 08565020180213 085934

Farsang

 A farsangi időszakot táncos mulatsággal zárták az első és második évfolyam tanulói. Február 15-én, és 16-án jelmezbe bújva ünnepeltek a gyerekek. Az farsangi forgatag a jelmezesek bemutatkozásával kezdődött, színes, kreatív ötleteket láthattunk.  Az első osztályosoknak vidám, játékos táncházzal folytatódott a délután. Az asztalon helyet kapott a farsangi fánk is, sok egyéb finomság között, melyeket örömmel fogyasztottak a gyermekek. Közösen énekeltek, táncoltak, majd játékos vetélkedőn próbálhatták ki magukat. A nap végén mindenki kellemes fáradtsággal és szép emlékekkel térhetett haza.

20180216 15093620180216 151157

Giliceváró programok

Az 2018 szeptemberében iskolát kezdő gyermekeknek több alkalmas Giliceváró rendezvénysorozattal készült iskolánk. Elsőként egy szülői fórum került megszervezésre, ahol bemutatásra került az intézmény és annak szellemisége, illetve a felmerülő kérdéseket is feltehették a szülők. Nyílt tanítási órákon is részt vehettek a leendő első osztályosok szülei, betekintést nyerhettek iskolánk lelkületébe, mindennapjaiba és a pedagógusok módszereit is megismerhették. Ezután négy alkalommal Giliceváró alkalmakra hívtuk a gyermekeket. A gyermekközpontú foglalkozásokat az élménypedagógia eszközeivel tettük színessé. A leendő első osztályos gyermekek minden alkalommal aktívan és érdeklődően vettek részt a tevékenységekben. Sikerélményeket szerezhettek, megismerkedhettek az iskola tanítóival és egymással is. Sokféle feladatban próbálhatták ki magukat, volt lehetőség játékra, kézműveskedésre, éneklésre, testmozgásra is. Örömmel tölt el minket, hogy a Giliceváró alkalmakon szép számban megjelentek a gyermekek és szüleik.

„…külön-külön ajándékaink vannak a nékünk adott kegyelem szerint”

  (Róm 12,6-8)

Szép eredmények

 Iskolánk majdnem legkisebbjei, a második osztályosok ebben a tanévben több alkalommal, többféle szervezésben lehetőséget kaptak/kapnak arra, hogy a bennük rejlő képességeket, adottságokat a tanórákon túl egy-egy pályázat, verseny, kulturális műsor keretében is feltárják, megmutassák. Nagyon jól tapintható, hogy ki, mely területen kapott „kincseket”. Látható ki, mire szán szívesen plusz időt, energiát, mely területtel való foglalatosság hozza lázba. A gyermekek fejlődését nyomon követő pedagógusnak az egyik legnagyszerűbb élménye és feladata felfedezni és kiaknázni ezeket a lehetőségeket. A befektetett munka után, egy-egy siker kapcsán ott van a szívekben az öröm, a büszkeség, a megnyugvás, hogy jól sáfárkodtunk a ránk bízott vagyonnal és a köszönet, a hálaadás.

 Februárban a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóján hét kisdiák mérette meg magát. Név szerint: Forró Bence Lóránt, Gulyás Antal, Makra Gergő Levente, Miklovicz Áron, Pákozdi Martin Alex, Pojendán Gergő, Wágner Nándor. A három hónapos felkészülés alatt türelmet, kitartást próbára tevő sok-sok óra készülés előzte meg a versenyt. A gyerekek nagyon komolyan vették ezt a kihívást, felnőtteknek példát adó alázattal álltak a feladat elé. A feladatmegoldások értékelése után a márciusi eredményhirdetésre a 15 legjobb eredményt elért tanulót hívták meg. Erre az alkalomra meghívást kapott Makra Gergő, és mint az kiderült, a mintegy 200 résztvevőből az 5. helyezett lett.

 Április 7-én a Csongrádi Batsányi János Gimnázium által rendezett Sudoku-verseny döntőjén vett részt 5 másodikos gyermek: Domokos Nóra, Nagy Nikoletta, Makra Gergő Levente, Péter Zoltán, Tóth Máté. A négy fordulós levelező versenyt követő utolsó erőpróbán az 1-2. osztályos korcsoportban 92 versenyző mérte össze tudását. Ebben a mezőnyben Domokos Nóri megszerezte a győzelmet, az 1. helyen végzett.

 Gratulálunk a versenyzőknek. Köszönjük a kegyelem által kapott tisztes helytállást és a szép eredményeket.

1

2

 

3

 

 

A VÍZ VILÁGNAPJA

2018. március 22.

„VÉDD TERMÉSZETESEN”

Iskolánk alsós osztályai az idei évben is kapcsolódtak e jeles naphoz, hogy kifejezzék, elmondhassák és felhívják a figyelmet a minket körülvevő természetes vizek tisztaságának megőrzésére, megóvására. Hogyan is tették ezt? Többféle módon.

  • Szabó Katalin tanárnő diákjai segítségével vízzel kapcsolatos kísérleteket mutatott be a kisiskolásoknak,és az érdeklődő szülőknek, javasolva, hogy akár otthon is kipróbálhatják ezeket a „mutatványokat”.
  • Az alsós munkaközösség rajzpályázatot hirdetett A víz világnapjára, Tamkó Sirató Károly: Dal a tóról című verséhez kellett a gyermekeknek illusztrációt készíteni. Razban mondhatták el a diákok, hogy ők, hogyan vigyáznának a rájuk bízott tóra. Ötletes, vidám és nagyon kreatív pályamunkák készültek, amelyek a kollégium aulájában kerültek kiállításra. A pályamunkák értékelésében Pócs József tanár úr volt segítségünkre. Az alábbi eredmények születtek: I. helyezett Babinszki Panna 2.b, II. helyezett Balogh Boglárka 2.b, III. helyezett Styaszni Janka 1.b, különdíjban részesült Domokos Nóra 2.a és Kávai Eszter 2.b osztályos tanuló.
  • A víz világnapjára hirdetett rajzpályázatot Kolozsi Tamás tanár úr is, itt azt a feladatot kapták a gyerekek, hogy a környezetükben található vizes élőhelyről készítsenek rajzot. Ebben a feladatban is nagyon szép pályaművek készültek, a legügyesebbek az alábbi tanulók bizonyultak: I. helyezett Babinszki panna 2.b, II.helyezett Juhász Veronika 1.b, III. hely Sánta Gréta 2.b, különdíjban részesült Máléth Máté és Pojendán Gergő 2.b osztályos tanulók.

Gratulálunk a díjazottaknak!DSC 1644

  • A jeles nap programját színesítette még Kolozsi Tamás tanr úr játékos és interaktív előadása a vízi élőlényekről, horgászatról és természetvédelemről. Ezúton is köszönjük a munkáját!

 DSC 1799 1

 HASZNÁLTELEM-GYŰJTÉS

    Szeretnénk beszámolni egy sikeres pályázatról is, amely szorosan kapcsolódott a környezet-és természetvédelemhez. Még a tavalyi tanévben hirdetett egy országos elemgyűjtő versenyt a Re-Bat Nonprofit Kft. Mivel ekkor még csak osztály működött az általános iskolában velük neveztünk a versenyre, de a gyűjtésbe a mostani első osztályosok is bekapcsolódtak.
    A  végleges eredményről most kaptunk értesítést. 415 csoport (óvodai, általános iskolai ) vett részt a gyűjtésben és közel 30 000kg elemet gyűjtöttek össze a csapatok. A rangsor összeállításánál az iskola tanulóinak összlétszámát vették figyelembe.

Iskolánk a 14. végzett 391 kg használt elem összegyűjtésével (ez az egész iskolát jelenti), 30. helyen (2.b, 251kg) és az 57. helyen(2.a 140kg) végzett a versenyben, összesen 25 000 Ft jutalomban részesültünk.

Köszönjük a diákok, szülők lelkes és áldozatos munkáját!  A verseny tovább folytatódik szeptembertől, így már most biztatunk mindenkit a folyamatos elemgyűjtésre.

                                                              Falatyné Berkesi Márta
                                                               alsós munkaközösség

Hathetes beszoktató időszak záró napja - okt. 13.

Október 13-án zárult le az első osztályosok 6 hetes iskolához szoktató időszaka. A gyermekek nagy lépést tesznek, amikor a gondtalan játékot és az ebéd utáni alvást felváltja az iskolapad és a tanítási órák rendszere. Kíváncsian érkeznek az iskolába, és fontos, hogy ezt ne veszítsék el . Játékos és élménydús programokon vettek részt ebben az időszakban, nagy hangsúlyt fektettünk képességeik fejlesztésére, megszilárdítására, hogy a 6 hét eltelte után örömmel és érdeklődéssel léphessenek be a betűk és számok világába. A gyerekek nagyon ügyesen vették az akadályokat. Ezt az időszakot egy tevékeny nappal zártuk le, ahol a gyerekek kézműves, ügyességi és mozgásos feladatokat kaptak. Vendégeink voltak az óvónők is, akik szintén közös kreatív feladattal készültek. Vidám délelőttöt tölthettünk el a gyerekekkel.

12

3D-s vetítés

Október 17-én, a beszoktatási időszak lezárásaként és az állatok világnapja alkalmából, iskolánk első osztályos tanulói és tanítói különleges élményben részesültek, amikor a Mezőberényi Talentum Református Óvodába érkeztek. Itt ugyanis egy 3 méteres különleges vetítővászon várt bennünket az óvoda tornatermében.

Hatalmas élmény volt, amikor a gyermekek a 3D-s szemüveget felvették és elkezdődött a vetítés.

Maradandó élményben volt részünk, amikor tőlünk karnyújtásnyira, térben jelentek meg Magyarország, Ausztria, Horvátország, Korzika és Új-Zéland ámulatba ejtő tájai, a Nyíregyházi Állatpark fóka és papagáj-showja, valamint az olaszországi delfin-show.

Még mi felnőttek is ámulattal figyeltük ezeket a videofelvételeket, a gyermekek pedig hangot is adtak elégedettségüknek, melynek eredményeképpen egy nevetéstől, ámuldozástól hangos, páratlan élményben lehetett részünk.

Köszönjük iskolánk vezetésének, hogy elérhetővé tették számunkra ezt a különleges élménnyel fűszerezett délelőttöt.

3

 

 

Idősek otthonában jártunk

2017. október 17-én és 18-án iskolánk 1. és 2. évfolyamos tanulói közül nyolcan, tanítóik kíséretében, ellátogattak Mezőberény idősotthonaiba.A gyerekek kedves versekkel és énekekkel kapcsolódtak be azokba a programokba, melyekkel az október 12-i Idősek Világnapja alkalmából örvendeztették meg az intézmények dolgozói az idős ellátottakat. A gyermekek hangja és sokszor puszta jelenléte örömet varázsol az idősek arcára, ez meglátszott ezen a két napon is.

Október 17-én a Mezőberényi Református Szeretetotthonba látogattak el a gyermekek, ahol a reggeli áhítat után várták őket az idős nénik, bácsik.

Október 18-án a Puskin és Juhász Gyula utcai Idősek Otthonában lakók délelőttjét aranyozták be diákjaink, változatos műsorszámaikkal.

Mindhárom helyre nagy szeretettel érkeztünk és ugyanilyen nagy szeretettel vártak minket az idősek is.

A délelőtt folyamán a gyermekek nem maradtak jutalom nélkül, hiszen finom falatokkal és ajándékokkal viszonozták kedvességüket.

4

5

Elsősök a Muzeális Gyűjtemény minikiállításán

2017 október 5-én az 1.b osztály részt vett az OPSKMM rendezvényén, amely a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat része. A Muzeális Gyűjtemény egy mini kiállítással települt ki a város központjában lévő áruház előterébe. A kézműves foglalkozás keretein belül  a csuhé- és csutkababát, gesztenyekoszorút, termésbábokat  készíthettek az osztály tanulói. Az általuk készített asztali- és ajtódíszeket büszkén vitték haza, hogy szüleiknek is megmutathassák. Nagy örömmel próbálták ki a kukoricamorzsolást, amit kitartóan és ügyesen végeztek. Érdeklődve tekintették meg a kiállított tárgyakat, szép délutánt töltöttek el.

67

 

 

Reformáció Mérföld

A reformáció Isten szereteten alapuló és mentőszándékú beavatkozása a világtörténelembe.” - Nagy Olivér –

 

A reformáció 500. évfordulója alkalmából - tavalyi évhez hasonlóan - idén is megrendezte iskolánk „Reformáció Mérföld futást” a diákok számára.

A gyerekek lelkesedését csak fokozta a jó hangulat, a sportolni vágyás és a napos idő, ezen a szép október végi napon. Elsőként az alsó tagozatosok álltak a rajtkőhöz, akiknek nagy motivációt jelentett a néhány lelkes, önként futó tanító néni. A táv – a nagyokétól eltérő módon - az I. kerületi evangélikus templomtól, illetve Puskin utca elejétől indult és a református templomig tartott. Őket követték a gimnazisták, akik valamelyest hosszabb távot tettek meg, hiszen ők a II. kerületi evangélikus templomtól indultak.

Alsó tagozaton az első hat helyezettet díjaztuk oklevelekkel, illetve érmekkel külön fiú és lány kategóriában. A befutás sorrendjétől függetlenül természetesen mindenki győztesnek számított, hiszen valamennyien teljesítették a kijelölt szakaszt.

A csoportképek után Papp Tibor református lelkipásztor mondott egy rövid záróbeszédet. Köszönjük a lelkészek, a pedagógusok és a gyerekek kitartását és önzetlen segítségét.

89

Őszi séta a ligetben

Jön immár az ismerős, széllábú, deres ősz.

 Sepreget, kotorász, meg-megáll, lombot ráz.”

Kányádi Sándor/Jön az ősz

Simogató napsütés, langyos meleg, enyhe szellő, a falevelek színkavalkádja. Tökéletes meghívó egy sétára, természetlesre. Óriási kincsekkel halmoz el minket a természet, különösen igaz ez ilyenkor ősszel. Gondoljunk csak a gyümölcsöktől roskadozó fákra, a szőlőillatú szüretekre, meleg színekbe öltözött természetre, vonuló madárrajra, …

Az egyik októberi szép délutánon szívesen fogadtuk az ősz csalogató meghívását, és kihasználva a gyönyörű őszi időt, a gyerekekkel kisétáltunk a ligetbe.

A lehulló levelek halk neszezése, a talpunk alatt zörrenő avar, körben festői szépségű, színpompázó lombok, simogató napsütés, vattacukor-felhők a magasban, szép formájú termések, a fakéreg alatt menedéket kereső bogárkák. Minden érzékszervünkre ható, lélekmelengető ingerek. A nyugovóra készülődő természet még utoljára elkápráztatott bennünket gyöngyszemeivel.   Magunkba szippantottuk az ősz minden csodáját, mint az éltető levegőt, hogy töltekezhessünk belőle később. Magunkkal hoztuk ezeket a kellemes emlékeket és még néhány szép őszi falevelet, termést, hogy át tudjuk menteni az ősz meleg hangulatát a közeledő borús, nyirkos, egyre hűvösebb napokra.

1011

 

 

Több vagy, ha adsz!

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Fiatalokat hívja közös összefogásra azért, hogy együtt tegyenek, tegyünk környezetünkért, egymásért, másokért.

Három napon át közhasznú feladatok teljesítésével vállalják, hogy segítenek másoknak, legyen az akár intézmények, terek takarítása, rendezése, vagy szociális segítségnyújtás.

Az idei, immár 10. alkalommal megvalósult kezdeményezéshez iskolánk alsós tanulói csatlakoztak. Persze először szüleik, akiket megkértünk némi mézeskalács alapanyag elkészítésére. Az I. kerületi Evangélikus Egyház Parókiáján pedig minden alsós osztály megalkothatta süteményeit. Lelkes kis kezek kapkodtak a különböző formákért, hiszen mindannyian elsőként akarták megtölteni a tepsit a sütéshez.  Az ellenőrző kóstolás után pedig iskolánk nagyobb tanulóira bíztuk “alkotásainkat”, aki szétosztották városunk különböző pontjain és intézményeiben a “mosoly-kommandó” keretében.

Reméljük, hogy legközelebb is részesei lehetünk ennek a programnak alsós tanulóinkkal is. Tettre készen várjuk a következő évet!13

1214

Mézes reggeli kisiskolásainknak

A Mézes Reggeli elnevezésű program eredetileg Szlovéniából indult el, célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra. Magyarország először 2014-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, a berényi méhészek pedig egy 2015 óta vendégelik meg a város kisiskolásait egy szelet mézeskenyérrel, egy nagy adag mosollyal és szeretettel.

Idén, 2017-ben már a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium elsős, másodikos tanulóihoz is sikerült eljutni. Zsibritáné Paczuk Anikó köszöntötte a diákokat és tanáraikat, beszélt nekik a mézfogyasztás előnyeiről, arról, hogy a természetes méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra. Egyébként a világon a legjobb minőségű akácmézet, az optimális feltételeknek köszönhetően, a Kárpát - medencében termelik.

Megnéztek a gyerekek egy kicsiknek szóló rövidfilmet is, Alma és Véda tolmácsolásában a méhekről és a méz elkészüléséről. Ezután a gyerekek megtekintették a méhészek munkaeszközeit. Varjú József méhész mester szívesen megmutogatta a kaptárakat, megkóstolhatták a méhek lakásából, a mézeskeretből helyben, az ujjacskáikkal kiszedett mézet, majd minden egyes gyermek kapott egy finom akácmézes-vajas kenyeret.

Jövőre, ha lehet, találkozzunk újból!

Makra Péter
méhész-apuka

15

 

 

Érték-tér Mezőberényben

Október 27-én kisiskolásaink egy színes eseményen vehettek részt. A Települési Értéktár Bizottság szervezésében, sok közreműködő segítségével létrejött rendezvényen Mezőberényhez kapcsolódó értékek, híres emberek, hagyományok, népszokások kerültek bemutatásra.  A rendezők nagyon sok ötlettel, interaktív módon tették élményszerűvé ezt az alkalmat. Nagyon élvezték a gyerekek a kukoricamorzsolást, a csutkababa-készítést, az ügyességet próbára tevő fajátékokat. A kicsik önfeledten belemerültek a játékba, és közben nagyanyáink korának hangulatát felidézve összekapcsolódott a múlt a jelennel. Nem voltak jelen a modern kor technikai vívmányai, kimondhatatlan nevű, kedvenc meseszereplők, csak a kikristályosodott egyszerű, természetes értékek. És ez hatott a gyerekekre, méghozzá nagy erővel. A felnőtteknek nagy a felelőssége abban, hogy mit adunk át, milyen értékeket közvetítünk az utánunk jövő nemzedék felé. Ebből ezen az rendezvényen a szervezők jelesre vizsgáztak. Köszönet érte.

16

18

19

 

 

Látogatás a Katasztrófavédelmi Őrsön

Egy novemberi borongós délutánon a második évfolyam tanulói ellátogattak a Mezőerényi Katasztrófavédelmi Őrsre. A gyerekek a környezetismeret órán szerzett ismeretei kiegészültek az itt látott, hallott, érzékelt tapasztalatokkal.

Pojendán János tűzoltó zászlós elmondta, milyen felelősségteljes munka a város tűzvédelmének és polgári védelmének biztosítása, és épp ezért milyen szigorú napirend szerint töltik a szolgálatot a tűzoltók. A szellemet és a testet is kondícióban kell tartani. Ennek minden szolgálat alatt meghatározott rendje és ideje van.

 Az őrs bemutatása után a gyerekek kérdéseire is válaszoltak. Ilyen kérdések hangzottak el: Hol érkezik a riasztás? Hány perc alatt kell indulásra készen állni? Milyen gyakran kell kár-, tűzesethez vonulni? Hogyan lehet tűzoltó valaki? … A kérdésözön megválaszolása után az ifjúság szemrevételezték a tűzoltó-védőöltözéket, és a látogatás csúcspontja természetesen az volt, amikor a gyerekek birtokba vehették a tűzoltó-rohamkocsit. Köszönjük a lehetőséget és a türelmes vendéglátást.

2021

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.