Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Szemeim az úrra néznek szüntelen, fordulj felém és könyörülj Uram!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

PSG-sek Luther városában, Wittenbergben

2017 tavaszán iskolánk meghívást kapott az augusztus 25-27. között megrendezésre kerülő Wittenbergi Magyar Napok rendezvényre, ahol a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákjaival együtt képviselhettük a magyarországi evangélikus oktatást.

Kiss Katalin kolléganőmmel és a változó létszámú és összetételű csoporttal április végén kezdtük el a próbákat. A tanév végéig minden héten találkoztunk és alakítottuk a műsorunkat, és a nyári szünetben is összejöttünk még gyakorolni a fellépésre. A végleges csapat tagjai Bokor Péter, Gyöngyösi Zsuzsanna, Séllei Aliz, Tripa Ilona, Varga István és Várhalmi Antónia voltak, akik egy fiatalos, vidám, zenés-táncos műsorral léptek színpadra.

Augusztus 24-én érkeztünk meg Wittenbergbe, ahol az Elba folyóhoz közeli Brückenkopf Hotelben szállásoltak el bennünket.

IMG 5513A város központjában található Luthergartenben felállított nagy sátor adott otthont a rendezvénynek, ahol két napon is lehetőséget kaptunk a fellépésre. A hálás közönségünk tapssal fogadta az előadásainkat és az egyik alkalommal sikerült néhányakat bevonni a produkció végén egy közös táncba.

A fellépések mellet volt időnk Luther városát is megismerni. Pénteken délelőtt városnézésen vehettünk részt: megtekintettük Wittenberg nevezetességeit, mint például a híres Schlosskirche-t, amelynek kapujára Luther kiszegezte 95 tételét, elindítva ezzel a reformáció folyamatát.IMG 5473

Szombaton délelőtt aztán önállóan is nyakunkba vettük a várost: eljutottunk többek között a Fő téri Luther szoborhoz, a közelében álló templomhoz, ahol Luther prédikált, a Cranach-házhoz és a nyomdához, a patikához, ahol Bora Katalin, a nagy reformátor felesége dolgozott és természetesen Luther lakóházához is. Barangolásunkat megkoronázta, hogy a program szervezői jóvoltából még az óriáskerékre is felülhettünk, ahonnan ráláttunk egész Wittenbergre. Gyönyörű panoráma fogadott bennünket. Városi sétánk során egy Luthernek öltözött fiatalemberrel is összefutottunk, aki szívesen fotózkodott a magyar diákokkal.

Nagyon tartalmas napokat töltöttünk Wittenbergben, szép emlékekkel tértünk haza augusztus 28-án Mezőberénybe.     Braun Péterné Kristóf Viktória

 

IMG 5564

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.