Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Advent második hete! :)

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

PSG-sek Luther városában, Wittenbergben

2017 tavaszán iskolánk meghívást kapott az augusztus 25-27. között megrendezésre kerülő Wittenbergi Magyar Napok rendezvényre, ahol a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákjaival együtt képviselhettük a magyarországi evangélikus oktatást.

Kiss Katalin kolléganőmmel és a változó létszámú és összetételű csoporttal április végén kezdtük el a próbákat. A tanév végéig minden héten találkoztunk és alakítottuk a műsorunkat, és a nyári szünetben is összejöttünk még gyakorolni a fellépésre. A végleges csapat tagjai Bokor Péter, Gyöngyösi Zsuzsanna, Séllei Aliz, Tripa Ilona, Varga István és Várhalmi Antónia voltak, akik egy fiatalos, vidám, zenés-táncos műsorral léptek színpadra.

Augusztus 24-én érkeztünk meg Wittenbergbe, ahol az Elba folyóhoz közeli Brückenkopf Hotelben szállásoltak el bennünket.

IMG 5513A város központjában található Luthergartenben felállított nagy sátor adott otthont a rendezvénynek, ahol két napon is lehetőséget kaptunk a fellépésre. A hálás közönségünk tapssal fogadta az előadásainkat és az egyik alkalommal sikerült néhányakat bevonni a produkció végén egy közös táncba.

A fellépések mellet volt időnk Luther városát is megismerni. Pénteken délelőtt városnézésen vehettünk részt: megtekintettük Wittenberg nevezetességeit, mint például a híres Schlosskirche-t, amelynek kapujára Luther kiszegezte 95 tételét, elindítva ezzel a reformáció folyamatát.IMG 5473

Szombaton délelőtt aztán önállóan is nyakunkba vettük a várost: eljutottunk többek között a Fő téri Luther szoborhoz, a közelében álló templomhoz, ahol Luther prédikált, a Cranach-házhoz és a nyomdához, a patikához, ahol Bora Katalin, a nagy reformátor felesége dolgozott és természetesen Luther lakóházához is. Barangolásunkat megkoronázta, hogy a program szervezői jóvoltából még az óriáskerékre is felülhettünk, ahonnan ráláttunk egész Wittenbergre. Gyönyörű panoráma fogadott bennünket. Városi sétánk során egy Luthernek öltözött fiatalemberrel is összefutottunk, aki szívesen fotózkodott a magyar diákokkal.

Nagyon tartalmas napokat töltöttünk Wittenbergben, szép emlékekkel tértünk haza augusztus 28-án Mezőberénybe.     Braun Péterné Kristóf Viktória

 

IMG 5564

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.