Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Ragyogtok, mint a csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek. Filippi 2, 15-1

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

2018.01.11-én iskolánk futsal csapata Szeghalmon vett részt a Diákolimpia Megyei elődöntőjén. Rajtunk kívül még négy iskola nevezett. 4 mérkőzésből három győzelmet értünk el, mindössze egyszer szenvedtünk vereséget, így második helyezést értünk el. Jó játékkal, sportszerű magatartással játszott csapatunk. Küzdelmes, fárasztó illetve tapasztalattal teli nap volt ez számunkra.  Jövőre újabb reményekkel a megnyerés érdekében indulunk el.

A csapat tagjai voltak:

Illés Tamás, Simon Szabolcs, Stefán Dániel, Tóth Márton, Vantara Viktor 10. D

Faragó Richárd, Fazekas Attila, Gajda László, Nagy Dominik, Pocsaji Alexander  9. D

 

futsal1

Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny

2018. január 15-én rendezte meg iskolánk a könyvtár olvasótermében a Kazinczy Szépkiejtési Versenyt.

A résztvevőknek először egy általuk kiválasztott szöveget kellett felolvasniuk, majd a legjobbakat a zsűri újra meghallgatta, ám ezúttal egy a versenyzők számára ismeretlen szöveget kellett pontosan, a megértést szem előtt tartva előadniuk. Ezután a zsűri néhány perces tanácskozás után a következő eredményt hirdette ki:

  1. Takács Petra 10.a
  2. Drégelyvári Adrienn 9.d
  3. Frcska Nóra 10.b

Gratulálunk a helyezetteknek, s egyben sok sikert kívánunk a megyei fordulóban!

27018505 2031570633539986 7655632 o

Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre iskolánkban az Adventi szavalóverseny, amelyen több mint harminc versenyző vett részt. Külön öröm volt számunkra, hogy az általános iskolások közül is nagyon sokan neveztek a versenyre, és mondták el – a gimnazistákhoz hasonlóan – egy kedvenc versüket.

20171213 154926

Az elsősök között Ficzere Zalán első, Varga Lili második, míg Styaszni Janka harmadik helyet ért el. Eczeti Zsófia külön díjban részesült. A másodikosok csoportjában Babinszky Panna, Szőcs Boglárka és Kávai Eszter álhatott fel sorrendben a képzeletbeli dobó fokaira. A gimnazisták versenyének befutója igen szorosra sikerült, hiszen alig néhány pont választotta el a helyezetteket. Az összesítés után Juhász Erik örülhetett az első, Nyegota Evelin a második és Tusz Ilona a harmadik helyezésnek.

Nekik és minden kedves résztvevőnek szívből gratulálunk!

Reméljük, hogy jövőre is ilyen sokan kapnak majd kedvet ahhoz, hogy a karácsonyt (és a szünetet) velünk együtt versekkel is várják!

20171213 155732

2017. december 6-án tartotta az ÉTA Országos Szövetség a budapesti irodájában a diákönkéntes és közösségi szolgálat pályázatuknak díjátadóját. Az eseményt Papp Ágnes ügyvezető elnök nyitotta meg, majd a XV. kerületi László Gyula Gimnázium diákjainak színes műsora után dr. Rubovszky László és Klein Éva beszéltek a közösségi szolgálat fontosságáról és a beadott pályázatok elbírálásának szakmai szempontjairól. Díjazásban részesült Mészáros Mirtill, Rácz Noémi, Zengő Fanni a mezőkovácsházi Hunyadi János Közoktatási Intézményből, valamint Nagy Krisztina és Kovács Kata a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumból.
Gratulálunk nekik!

24796780 1635403483183998 8664796192633170187 n

24993221 1635404583183888 5271186409197809346 n

24774894 1635404106517269 358578239471359738 n

"Amikor beléptem az egykori gimnáziumomhoz tartozó kollégium ajtaján, időutazásba csöppentem. Egy hatalmas, gondosan és ötletesen feldíszített fenyő állt velem szemben, akárcsak azokban az időkben, mikor még én is egy voltam a mezőberényi diákok között.

Emlékképek törtek a felszínre, a nosztalgia pár órára betöltötte az óriás aula terét.
Rég látott nevelőtanárok és tanárok köszöntek vissza, miközben az idő kereke mit sem fogott rajtuk. Révedtünk mindannyian a múltba.... a jelen megmásíthatatlan valósága azonban idővel beköszöntött:
11 év telt el az érettségi óta, a kollégium és gimnázium mégsem változott semmit. Csak én öregedtem, pontosan 11 évet.

Életem legmeghatározóbb öt évét töltöttem ott. A nyelvtudáson, ismereteken, utazásokon, valamint élményeken túl, számos, azóta is tartó barátságot kaptam tőle, ami számomra mindennél értékesebb!

Köszönöm a gimnáziumnak, a tanároknak: itt kiemelném Bozsik Katalint, valamint Takács Tibort, e mellett Hóbel Tímea egykori pályatársamnak, és a diákoknak, hogy író mivoltamban néhány órát újra ott tölthettem.

Azt hiszem, hogy mi még találkozunk... addig is, minden jót, Mezőberény...
Berek Edit"
 
könyvbemutató

2017. november 17-én rendezték a Célra tarts c. honvédelmi vetélkedő országos döntőjét Budapesten a Stefánia-palotában, melyen iskolánk négy tanulója vett részt. A versenyen az Abordán Péter, Kovács Krisztián, Szabó Imre és Tremmel István alkotta csapat az előkelő harmadik helyezést érte el, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoki különdíjában részesült. A 2016-ban hagyományteremtő szándékkal elindított verseny célja a honvédelem iránt érdeklődő középiskolások ismereteinek bővítése, elmélyítése a Magyar Honvédség működésére, feladatrendszerére, valamint a tíz éves jubileumát ünneplő MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárra vonatkozóan. A vetélkedő első fordulójában, 2017. szeptember 29-én negyvennégy csapat mérte össze a tudását, ahonnan csapatunk kvalifikálta magát a tizennégy csapatot számláló döntőbe. A két forduló között a csapatoknak a lakóhelyükön fellelhető honvédelmi vonatkozású, helytörténeti témájú kutatást kellett végezniük, melyből kisebb pályamunkát kellett készíteniük a döntőre. A végig jó hangulatban zajlott döntőben, valamint a felkészülés során a csapat tagjai rengeteg tapasztalatot szerezhettek!

celratarts

PSG-sek Luther városában, Wittenbergben

2017 tavaszán iskolánk meghívást kapott az augusztus 25-27. között megrendezésre kerülő Wittenbergi Magyar Napok rendezvényre, ahol a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákjaival együtt képviselhettük a magyarországi evangélikus oktatást.

Kiss Katalin kolléganőmmel és a változó létszámú és összetételű csoporttal április végén kezdtük el a próbákat. A tanév végéig minden héten találkoztunk és alakítottuk a műsorunkat, és a nyári szünetben is összejöttünk még gyakorolni a fellépésre. A végleges csapat tagjai Bokor Péter, Gyöngyösi Zsuzsanna, Séllei Aliz, Tripa Ilona, Varga István és Várhalmi Antónia voltak, akik egy fiatalos, vidám, zenés-táncos műsorral léptek színpadra.

Augusztus 24-én érkeztünk meg Wittenbergbe, ahol az Elba folyóhoz közeli Brückenkopf Hotelben szállásoltak el bennünket.

IMG 5513A város központjában található Luthergartenben felállított nagy sátor adott otthont a rendezvénynek, ahol két napon is lehetőséget kaptunk a fellépésre. A hálás közönségünk tapssal fogadta az előadásainkat és az egyik alkalommal sikerült néhányakat bevonni a produkció végén egy közös táncba.

A fellépések mellet volt időnk Luther városát is megismerni. Pénteken délelőtt városnézésen vehettünk részt: megtekintettük Wittenberg nevezetességeit, mint például a híres Schlosskirche-t, amelynek kapujára Luther kiszegezte 95 tételét, elindítva ezzel a reformáció folyamatát.IMG 5473

Szombaton délelőtt aztán önállóan is nyakunkba vettük a várost: eljutottunk többek között a Fő téri Luther szoborhoz, a közelében álló templomhoz, ahol Luther prédikált, a Cranach-házhoz és a nyomdához, a patikához, ahol Bora Katalin, a nagy reformátor felesége dolgozott és természetesen Luther lakóházához is. Barangolásunkat megkoronázta, hogy a program szervezői jóvoltából még az óriáskerékre is felülhettünk, ahonnan ráláttunk egész Wittenbergre. Gyönyörű panoráma fogadott bennünket. Városi sétánk során egy Luthernek öltözött fiatalemberrel is összefutottunk, aki szívesen fotózkodott a magyar diákokkal.

Nagyon tartalmas napokat töltöttünk Wittenbergben, szép emlékekkel tértünk haza augusztus 28-án Mezőberénybe.     Braun Péterné Kristóf Viktória

 

IMG 5564

„Ha elfárad a lábad, fuss a szíveddel!”

Idén október 14-15-én rendezték meg a 32. Budapest Spar Maratont, amelyen iskolánk csapata is elindult. Rekordot döntött az indulók száma: több, mint 32000 ember állt rajthoz. Szombaton a családi és a rövidebb futásokat, vasárnap pedig a maratont, a maratoni váltót, a félmaratont és 10 km-t bonyolították le. Ebben az évben egy csapatunk vett részt a versenyen, ezen belül is a maratoni váltón. A csapat tagjai voltak: Murvai Vanessza (11. A), Juhász Erik(11. B), Szilágyi Emma(10. B) és Szilágyi István tanár úr. A megszokott szeles, esős idő helyett 20 fokos melegben és remek hangulatban kellett teljesítenie a távot a versenyzőknek, amiről a futók színes kavalkádja, a közönség és a pálya mellett helyett foglaló zenészek gondoskodtak. Az Opera épülete előtt a kórus Händel Hallelujáját énekelte, de volt itt DJ, dobosok , pop, rock és etno-zene. Különösen tetszett az egyik szurkoló tábláján olvasható szöveg: ”ha elfáradt a lábad, akkor fuss a szíveddel”. Köszönjük a DSE-nek a lehetőséget a versenyzésre és hálával tartozunk a Békés Drén csapatának és külön Ilyés Tamásnak, hogy segítettek eljutni a versenyre és a váltóhelyekre.

Sparmaraton2017

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.