Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Áldott és örömteli húsvétot kívánunk! Krisztus feltámadt!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

EU flag Erasmus vect POS

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 

Iskolánk, valamint egy olasz és egy német gimnázium nagyszerű lehetőséget kapott látóköre szélesítésére az Erasmus+ programon keresztül, az Európai Unió anyagi támogatásával. Az Erasmus egy cserediákprogram, amely két fontos részletben tér el a többi programtól. Az ebben részt vevő diákok teljesen ingyen utazhatnak és vehetnek részt mindenben, ezért cserébe azonban színvonalas munkát várnak el tőlünk.

A gimnáziumokban 18 fő nyer részvételt, nálunk ez tovább bomlik két kilenc fős csapatra: németesek és olaszosok. A németesek novemberben utaznak el és áprilisban várják Magyarországra a cserediákjaikat, az olaszosok fordítva.

A bizonyos színvonalas munka, melyet fel kell mutatnunk, különböző videókat takar. November végére mindhárom ország csapatainak elő kell állni egy 5-7 perc terjedelmű videóval, amely a „Kik vagyunk mi?”, „Mik a gyökereink?”, „Mit jelent magyarnak/olasznak/németnek lenni?” kérdésekre felel. Ez a kör teljesen nyitott, mindenki azt tesz bele, amit a legjobbnak tart.

A PSG erasmusos diákjai ezzel a feladattal birkóznak már szeptember vége óta. A keddi „meetingjeinken” megszavazunk vagy elvetünk egy ötletet, közösen gondolkozunk, szállnak a jobbnál jobb elképzelések, lassan összeáll egy koncepció, a nagy egész, és novemberre minden bizonnyal el is készül a videó, rólunk, a magyarokról.

Minden akörül forog, hogy kik is vagyunk mi, és mi is tesz azzá minket, akik ma vagyunk. Elsőre felbukkanó gondolataink: A honfoglalás, és a dobostorta, a Balaton és a különleges nyelvünk is. Valóban, ezek mind hozzánk tartoznak, de a feladatunk nem egy imázsfilm elkészítése. Valami alternatívabbat keresünk, egészen eredetit, olyat, amiről ez jut eszébe az embernek: „Ó, hát persze! Erre én nem gondoltam volna!” Így már cseppet sem egyszerű ez a téma, szálló kreativitásunk és az elengedhetetlen jó hozzáállásunk ebben segítenek minket. És nyilván a tanáraink is, akik az összes megbeszélést koordinálják és ellenőrzik a félkész terveket, vagy éppen döntésre sürgetnek.

Az országok találkozásainak idején is kell videónak készülnie a közös gyökerekről, illetve decembertől áprilisig a migráció témáját dolgozzuk majd fel. Szintén kemény diók ezek is, de a megoldásuk visz minket előrébb több téren is.

Most, a kiutazás és a fogadás előszobájában állva, elmondhatjuk, hogy jól állunk és tartjuk a tempót. Mindenkinek bele kell adnia a sajátját, mert ha csak félszívvel végezzük a dolgunk, az nem lesz az igazi. Törekszünk a legjobbra, az eredetire.

A program befejeztével egyénenként is sokat fogunk fejlődni. A nyelvtudásunk remélhetőleg nagyot lendül előre. Várhatóan megerősödünk a nemzeti öntudatunkban is, hiszen erre összpontosul a program első része. Segít minket még a projekt a másképp gondolkodásban, a minőségre és színvonalra való törekvésben, a kompromisszumkészségben, illetve valódi csapatjátékosokká formálódunk, mivel 18 embernek együtt dolgoznia nem könnyű. Összességében elmondhatjuk, hogy az Erasmusszal csak nyerhetünk.

Sárosi Boglárka 10.b

IMG 0522

IMG 0655

IMG 0669

IMG 0672

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.