Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Szemeim az úrra néznek szüntelen, fordulj felém és könyörülj Uram!

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

A hétfői napunk is mozgalmasnak ígérkezett. Az immár hétvégén elkészített videók összevágása mellett sor került további videók felvételére is. Továbbra is jó hangulatban telt el a nap és megismertettük olasz vendégeinket a magyar néptánc szépségeivel. A vacsoránkhoz a mezőberényi Vadász Sörkert és 14-es Pubfood szolgáltatta a kiváló ízeket. Az este további része a már jól megszokott kellemes hangulatban telt.
 
IMG 1153
IMG 1157
IMG 1158
IMG 1165
IMG 1167
IMG 1169
A közös hétvégén innen és túl
 
Az Erasmus+ program keretein belül 8 olasz cserediák érkezett hozzánk a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumba. Szerda este érkeztek meg, ezt követően az első magyaros ételek kipróbálására került sor. A hét további részében együtt dolgoztunk, majd hétvégén megmutattuk nekik a saját otthonainkat. Különböző programokkal tettük emlékezetesebbé a magyarországi tartózkodásukat, mint például a főváros, Debrecen és Békéscsaba meglátogatásával. Lehetőségük nyílt még több magyar étel és szokás megismerésére. A hétvége alatt sikerült jobban megismerni egymást és a családjaink is a szívükbe fogadták őket. A hétvégén szinte családtaggá váltak ezért nehéz volt a búcsú pillanata. Mindannyian reménykedünk a mihamarabbi viszontlátásban.
 
erasmus
erasmus1
erasmus2
erasmus3

Ciao ragazzi, avagy a második közös nap

 

Az Erasmus + projekt második napja is igazán tartalmasan telik. A reggeli után a tanulók nyakukba vették a várost. Először a polgármesteri hivatalban tettek látogatást, ahol Szekeres Józsefné alpolgármester asszony köszöntötte a vendégeket. A kedves szavak után a diákok megismerkedtek Mezőberény híres épületeivel és izgalmas történelmével.
A hétmérföldes csizma levételét követően újra megkezdtük a munkát. A diákok kiválasztották a filmjük témáját: találkozás egy idegen kultúrával. Ötletek jöttek, ötletek mentek, majd elkészültek az első képek a forgatásra váró jelenetekhez.
Hamarosan három órát üt az óra, ami azt jelenti, hogy egy kis időre elköszönünk egymástól, hiszen a diákokat várja a közös hétvége. Hétfőn újult erővel, kipihenten és már néhány leforgatott jelenet birtokában vetjük magunkat újra a feladatok sokaságába.

unnamed

unnamed8

unnamed2

unnamed4

unnamed5

 

unnamed6

unnamed7

Az iskolánkban zajló Erasmus + projekt első napja

Az Erasmus + projekt első napja lassan a végéhez érkezik. Reggel, az igazgatónő köszöntője után megkezdődött a közös munka.
Egy rövid, játékos ismerkedés után összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket a projekttől várunk. Ezután megtekintettük egymás werkfilmjeit, majd az alapján próbáltak a tanulók következtetni a filmek történetére. A filmek megtekintésekor hol jókat nevettünk, hol elérzékenyülve mosolyogtunk, de egy dolog biztos: sokat tanultunk magunkról és a másik kultúráról is. A napot egy játékos kvízzel zártuk, ahol a versengést a nagy nevetések és örömujjongások váltották fel. A napot egy finom, magyaros vacsorával zárjuk, hogy holnap újult erővel vethessük be magunkat a munkába.

unnamed

unnamed2

unnamed3

unnamed4

unnamed5

unnamed6

EU flag Erasmus vect POS

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 

Iskolánk, valamint egy olasz és egy német gimnázium nagyszerű lehetőséget kapott látóköre szélesítésére az Erasmus+ programon keresztül, az Európai Unió anyagi támogatásával. Az Erasmus egy cserediákprogram, amely két fontos részletben tér el a többi programtól. Az ebben részt vevő diákok teljesen ingyen utazhatnak és vehetnek részt mindenben, ezért cserébe azonban színvonalas munkát várnak el tőlünk.

A gimnáziumokban 18 fő nyer részvételt, nálunk ez tovább bomlik két kilenc fős csapatra: németesek és olaszosok. A németesek novemberben utaznak el és áprilisban várják Magyarországra a cserediákjaikat, az olaszosok fordítva.

A bizonyos színvonalas munka, melyet fel kell mutatnunk, különböző videókat takar. November végére mindhárom ország csapatainak elő kell állni egy 5-7 perc terjedelmű videóval, amely a „Kik vagyunk mi?”, „Mik a gyökereink?”, „Mit jelent magyarnak/olasznak/németnek lenni?” kérdésekre felel. Ez a kör teljesen nyitott, mindenki azt tesz bele, amit a legjobbnak tart.

A PSG erasmusos diákjai ezzel a feladattal birkóznak már szeptember vége óta. A keddi „meetingjeinken” megszavazunk vagy elvetünk egy ötletet, közösen gondolkozunk, szállnak a jobbnál jobb elképzelések, lassan összeáll egy koncepció, a nagy egész, és novemberre minden bizonnyal el is készül a videó, rólunk, a magyarokról.

Minden akörül forog, hogy kik is vagyunk mi, és mi is tesz azzá minket, akik ma vagyunk. Elsőre felbukkanó gondolataink: A honfoglalás, és a dobostorta, a Balaton és a különleges nyelvünk is. Valóban, ezek mind hozzánk tartoznak, de a feladatunk nem egy imázsfilm elkészítése. Valami alternatívabbat keresünk, egészen eredetit, olyat, amiről ez jut eszébe az embernek: „Ó, hát persze! Erre én nem gondoltam volna!” Így már cseppet sem egyszerű ez a téma, szálló kreativitásunk és az elengedhetetlen jó hozzáállásunk ebben segítenek minket. És nyilván a tanáraink is, akik az összes megbeszélést koordinálják és ellenőrzik a félkész terveket, vagy éppen döntésre sürgetnek.

Az országok találkozásainak idején is kell videónak készülnie a közös gyökerekről, illetve decembertől áprilisig a migráció témáját dolgozzuk majd fel. Szintén kemény diók ezek is, de a megoldásuk visz minket előrébb több téren is.

Most, a kiutazás és a fogadás előszobájában állva, elmondhatjuk, hogy jól állunk és tartjuk a tempót. Mindenkinek bele kell adnia a sajátját, mert ha csak félszívvel végezzük a dolgunk, az nem lesz az igazi. Törekszünk a legjobbra, az eredetire.

A program befejeztével egyénenként is sokat fogunk fejlődni. A nyelvtudásunk remélhetőleg nagyot lendül előre. Várhatóan megerősödünk a nemzeti öntudatunkban is, hiszen erre összpontosul a program első része. Segít minket még a projekt a másképp gondolkodásban, a minőségre és színvonalra való törekvésben, a kompromisszumkészségben, illetve valódi csapatjátékosokká formálódunk, mivel 18 embernek együtt dolgoznia nem könnyű. Összességében elmondhatjuk, hogy az Erasmusszal csak nyerhetünk.

Sárosi Boglárka 10.b

IMG 0522

IMG 0655

IMG 0669

IMG 0672

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.