Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Ján 8,36

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Idestova 25 évvel ezelőtt, 1989. november 9-én leomlott a berlini fal. Németország történelmének e jelentős napját 1989-ben más fontos események előzték meg, melyek közül az egyik az volt, hogy 1989. szeptember 11-én Magyarország megnyitotta az egykori Német Demokratikus Köztársaság akkor itt tartózkodó állampolgárai számára az osztrák határt. Úgy gondoltuk, hogy a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban projekthét keretében elevenítjük fel ennek emlékét.

berlini fal 1

A projekthét vasárnap este kezdődött: a kollégium aulájában lelkes diákok és tanárok megkezdték a berlini fal jelképes másának építését, amely nem is volt olyan egyszerű feladat. Az első fal ingatagnak bizonyult, így másodszor is bele kellett vágni az építkezésbe. Bár sokan kétségbe vonták, hogy 4 napig állva marad a fal, semmilyen probléma nem jött közbe, így hétfőn megkezdődött a fal „dekorálása”.

01 grossHétfő reggel kihelyezésre került a fal két oldalán a Die Mauer. Eine Grenze durch Deutschland (A fal. Határ a két Németország között) című plakátkiállítás. Így a diákok megkezdhették az ott szereplő információk feldolgozását. A kiállítás linkje: http://www.bundesstiftung-aufarbeitung.de/die-mauer-eine-grenze-durch-deutschland-1636.html

Ezenkívül filmestek keretében ismerkedhettek a diákok az akkor történelmi eseményekkel és társadalmi viszonyokkal.

A vetített filmek voltak: A mások élete (Das Leben der Anderen), Pink Floyd: The Wall, Good bye lenin!

 

berlini fal 2A munka leginkább órakeretek közöt zajlott, de sokszor csengetés után sem szakadt félbe a munka, volt aki még délután is folytatta a festést.

Október 16-án délután 16 órától kiállítás-megnyitóra invitáltuk a kollégákat és a diákokat, illetve számos iskolánkon kívüli vendéget is meghívtunk erre az alkalomra.

A megnyitón Kovács Tünde idegen nyelvi igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket, majd a projekthét hátteréül szolgáló történelmi eseményeket mutatta be részletesebben. (Az előadás szövege letölthető itt)

berlini fal 3

A folytatásban Sóvári Bence (13.b) olvasta fel Susan Kersten tanárnő személyes élménybeszámolóját az 1989-es események kapcsán németül, a magyar fordítást pedig Hack Dórától (13. B) hallhattuk. Ezután következett iskolánk tanárának, Heiko Richternek az élménybeszámolója, melyet Kovács Gerda (13. B) fordított magyar nyelvre.

berlini fal 4

Majd elkövetkezett az a pillanat, amely sokakat foglalkoztatott ezen a héten: a berlini fal leomlása, amely a Scorpions együttes Wind of change  című közimsert dalára indult meg. Diákok, akik a vasfüggöny leomlásában fontos szerepet játszó személyeket, eseményeket és eszméket személyesítettek meg, kezdték meg a fal elbontását tégláról-téglára, és vonták be a nézőközönséget, hogy ők is részesei lehessenek az élménynek, amelyet a korlátok feloldása okoz. A korábban 4 napig kettéválasztott aula így újra a közösségé lehetett.

berlini fal 5Ezután kezdetét vehette az aulában kihelyezett plakátkiállítás bemutatása magyar nyelven. Ebben a 12. B osztály diákjai segítettek, akik korábban behatóan foglalkoztak történelem és német órán a témával. Így nem csak bemutatni tudták a plakátokon szereplő információkat, hanem kérdésekre is választ tudtak adni.

A kiállítás meglátogatása után lehetőség nyílt egy rövid dokumentumfilm megtekintésére Der erste Stein aus der Berliner Mauer (A berlini fal első köve) címmel. Ezután kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség.

A projekthéten aktívan közreműködő csoportok/osztályok:

12. b - plakátkiállítás bemutatása magyar nyelven

13. B 3 tanuló : Hack Dóra, Kovács Gerda, Sóvári Bence: élménybeszámoló előadása, fordítása

11. c2, 11. b1, b2, 9. c 9. b1 nyugati oldal festése, táblák készítése

11. e németes csoport: építésben és leomlásban közreműködés, belépőkártyák készítése

12. A német nyelvi előkészítő csoport: nyugati oldal festése

9. Kny szervezés, háttérmunkák, belépőkártyák készítése, vendégek fogadása, nyugati oldal festése, építésben és leomlásban aktív közreműködés

Lajkóné Hajdu Szilvia

Képgaléria a BEOLon:

http://www.beol.hu/galeria/bekes/kozelet/70533

Újságcikk a 2014. október 17-én megjelent Békésmegyei Hírlapban és a BEOLon:

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/mezoberenyben-ujra-ledolt-a-berlini-fal-577332

Copyright © 2018 PSG Rights Reserved.