Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

weboldal szerkesztés és prezentáció

Előző tanév utolsó napjaiban iskolánk részt vett egy Goethe intézet által szervezett projektben, mely során a tanulók elsajátíthatták, hogyan kell a Wikipédia típusú weboldalakat szerkeszteni.

A verseny során párokban dolgoztunk, és Mezőberény egy-egy sajátosságáról német nyelven kellett anyagot gyűjtenünk, írásba foglalnunk, valamint prezentálnunk. A program célja az idegen nyelv tanulása mellett, informatikai kompetenciák fejlesztése és a csapatmunka javítása. Tétje egy prágai továbbképzés volt, ahová Európa több országából érkeztek velünk egykorú diákok. Iskolánkból két pár juthatott tovább: Marosán Gréta (11/B) és Kádár Gyula (9/B), Gyöngyösi Terézia (10/C) és Kovács Kata (11/C). A Família tészta Kft-t ismertettük, valamint a sérült emberek életét dolgoztuk fel. A cseh fővárosba november 28-án repültünk, és egy hétvégét töltöttünk el. Ottlétünk során számos felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk. Ellátogathattunk olyan nevezetes helyszínekre, mint a Károly-híd és a Szent Vitus székesegyház. A két nap alatt lehetőségünk nyílt nemzetközi kapcsolatok kialakítására, gyakorolhattuk a német nyelvet, hiszen más országból érkezőkkel kerültünk párba.

Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy részesei lehettünk ennek az eseménynek, mert szórakozva tanulhattunk, új helyeket láthattunk és végül, de nem utolsó sorban közelebbről megismerhettük egymást.

Link: http://wiki.goethe.de/bildungmachtschule/index.php/Hauptseite

/Marosán Gréta, Kovács Kata/

 

 

praga

Idestova 25 évvel ezelőtt, 1989. november 9-én leomlott a berlini fal. Németország történelmének e jelentős napját 1989-ben más fontos események előzték meg, melyek közül az egyik az volt, hogy 1989. szeptember 11-én Magyarország megnyitotta az egykori Német Demokratikus Köztársaság akkor itt tartózkodó állampolgárai számára az osztrák határt. Úgy gondoltuk, hogy a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban projekthét keretében elevenítjük fel ennek emlékét.

berlini fal 1

A projekthét vasárnap este kezdődött: a kollégium aulájában lelkes diákok és tanárok megkezdték a berlini fal jelképes másának építését, amely nem is volt olyan egyszerű feladat. Az első fal ingatagnak bizonyult, így másodszor is bele kellett vágni az építkezésbe. Bár sokan kétségbe vonták, hogy 4 napig állva marad a fal, semmilyen probléma nem jött közbe, így hétfőn megkezdődött a fal „dekorálása”.

01 grossHétfő reggel kihelyezésre került a fal két oldalán a Die Mauer. Eine Grenze durch Deutschland (A fal. Határ a két Németország között) című plakátkiállítás. Így a diákok megkezdhették az ott szereplő információk feldolgozását. A kiállítás linkje: http://www.bundesstiftung-aufarbeitung.de/die-mauer-eine-grenze-durch-deutschland-1636.html

Ezenkívül filmestek keretében ismerkedhettek a diákok az akkor történelmi eseményekkel és társadalmi viszonyokkal.

A vetített filmek voltak: A mások élete (Das Leben der Anderen), Pink Floyd: The Wall, Good bye lenin!

 

berlini fal 2A munka leginkább órakeretek közöt zajlott, de sokszor csengetés után sem szakadt félbe a munka, volt aki még délután is folytatta a festést.

Október 16-án délután 16 órától kiállítás-megnyitóra invitáltuk a kollégákat és a diákokat, illetve számos iskolánkon kívüli vendéget is meghívtunk erre az alkalomra.

A megnyitón Kovács Tünde idegen nyelvi igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket, majd a projekthét hátteréül szolgáló történelmi eseményeket mutatta be részletesebben. (Az előadás szövege letölthető itt)

berlini fal 3

A folytatásban Sóvári Bence (13.b) olvasta fel Susan Kersten tanárnő személyes élménybeszámolóját az 1989-es események kapcsán németül, a magyar fordítást pedig Hack Dórától (13. B) hallhattuk. Ezután következett iskolánk tanárának, Heiko Richternek az élménybeszámolója, melyet Kovács Gerda (13. B) fordított magyar nyelvre.

berlini fal 4

Majd elkövetkezett az a pillanat, amely sokakat foglalkoztatott ezen a héten: a berlini fal leomlása, amely a Scorpions együttes Wind of change  című közimsert dalára indult meg. Diákok, akik a vasfüggöny leomlásában fontos szerepet játszó személyeket, eseményeket és eszméket személyesítettek meg, kezdték meg a fal elbontását tégláról-téglára, és vonták be a nézőközönséget, hogy ők is részesei lehessenek az élménynek, amelyet a korlátok feloldása okoz. A korábban 4 napig kettéválasztott aula így újra a közösségé lehetett.

berlini fal 5Ezután kezdetét vehette az aulában kihelyezett plakátkiállítás bemutatása magyar nyelven. Ebben a 12. B osztály diákjai segítettek, akik korábban behatóan foglalkoztak történelem és német órán a témával. Így nem csak bemutatni tudták a plakátokon szereplő információkat, hanem kérdésekre is választ tudtak adni.

A kiállítás meglátogatása után lehetőség nyílt egy rövid dokumentumfilm megtekintésére Der erste Stein aus der Berliner Mauer (A berlini fal első köve) címmel. Ezután kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség.

A projekthéten aktívan közreműködő csoportok/osztályok:

12. b - plakátkiállítás bemutatása magyar nyelven

13. B 3 tanuló : Hack Dóra, Kovács Gerda, Sóvári Bence: élménybeszámoló előadása, fordítása

11. c2, 11. b1, b2, 9. c 9. b1 nyugati oldal festése, táblák készítése

11. e németes csoport: építésben és leomlásban közreműködés, belépőkártyák készítése

12. A német nyelvi előkészítő csoport: nyugati oldal festése

9. Kny szervezés, háttérmunkák, belépőkártyák készítése, vendégek fogadása, nyugati oldal festése, építésben és leomlásban aktív közreműködés

Lajkóné Hajdu Szilvia

Képgaléria a BEOLon:

http://www.beol.hu/galeria/bekes/kozelet/70533

Újságcikk a 2014. október 17-én megjelent Békésmegyei Hírlapban és a BEOLon:

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/mezoberenyben-ujra-ledolt-a-berlini-fal-577332

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.