Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Őrizkedj azért, és vigyázz nagyon magadra, hogy meg ne feledkezz azokról, amiket saját szemeddel láttál (5Mózes 4,9)

Nem az iskolának, hanem az életnek tanulsz! Nem nekünk, hanem magadnak tanulsz! – Ilyen, és ehhez hasonló bölcsességekkel próbálnak motiválni a szülők és a tanárok. Mindeközben sok tananyaggal kapcsolatban megfogalmazhatod a kérdést: minek ezt tanulni, mikor sohasem lesz rá szükségem? Miért nem olyan dolgokról tanulunk, melyek valóban hasznosak lesznek a későbbiekben?

  1. Nem tudod mi vár még rád az életben. Azt sem, hogy mire lesz szükséged mindabból, amit most tanulsz. - Istennek terve van veled.
  2. Ha elfogadod Isten vezetését, akkor arra is legyél nyitott, hogy Ő nagyon jól tudja, hogy mire van szükséged - azért tanít.
  3. Ha ebben nem tudsz türelmes és engedelmes lenni, akkor másban sem. Márpedig Isten elsősorban ezt kívánja tőled. – Emlékezz rá!

Íme, az Úr félelme a bölcsesség, és a rossz elkerülése az értelem. (Jób 28,28)

A tanév vége felé sok-sok dolgozat és felelés tart tükröt eléd, hogy hova is jutottál el az elmúlt hetekben, hónapokban. Elérted-e azt a tudást, amit megkíván a tanterv, az iskola, amit elvárnak a szülők, vagy amit te elvársz magadtól? Mivel lennél igazán elégedett? Jó bizonyítvánnyal? Érettségivel? Diplomával? Jól fizető állással, sikeres karrierrel? Isten iskolájában elég alacsonynak tűnik a mérce: az Úr félelme és a rossz kerülése. Ha azonban mélyebbre nézel, rájössz: sokkal több ez, mint néhány szó. Ennek tanulása életed végéig tart. Ő a mester, te pedig mindig tanítványa maradsz. Életed minden napján melletted van, és folyamatosan tanít, de nem azért, hogy osztályozzon, hanem azért, hogy életed végén sikeres záróvizsgát tehess.

Így szól az ÚR: „A béke és a bizalom erőt adna nektek!” (Ézsaiás 30,15a)

Mi az erő forrása? A sok edzés? A gyakorlás? A megfelelő technika? A másik gyengeségeinek felismerése és kihasználása? Te is szeretnél győztes, sikeresnek lenni, de minden igyekezeted ellenére erősebbnek bizonyul az ellenfél, és nem tudsz igazán boldog lenni, amíg van nálad okosabb, sikeresebb, erősebb, stb… Hiába többszörös bajnok valaki, soha nem elégszik meg az elért eredménnyel. Mindig keresi az újabb lépcsőt, hogy még feljebb jusson, még gyorsabb legyen, mert ezt ismerik el az emberek, ettől érzi magát „valakinek”. Az újabb és újabb célokért való küzdelem azonban folytonosan elégedetlenné és boldogtalanná teszi. Miért gondolod, hogy az egyre nagyobb teljesítményért értékelnek? „A béke és a bizalom erőt adna nektek!” - írja Ézsaiás. Hidd el: Isten szeret. – Nem azért, amit teljesítesz, hanem önmagadért. Ha ezt elfogadod, békességed, erőd és örömöd lesz abban, amit ad, és ez elég lesz a boldogságodhoz.

Az ÚR harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg! (2Mózes 14,14)

Küzdj meg az igazadért! – hallhattad szüleidtől a buzdítást, mert aggódtak miattad. Szerettek volna felkészíteni, hogy akkor is biztonságban tudjanak, amikor nem lehetnek melletted, hogy megvédjenek, segítsenek, támogassanak. Kire számíthatnál, ha nem magadra? Isten azonban éppen azt akarja tudatosítani benned, hogy vele kapcsolatban nem fordulhat elő, hogy nincs ott veled a szükség idején. Nem fordulhat elő, hogy magadra hagy a bajban, kísértésben, a nehézségek és a problémák során… Éppen ellenkezőleg: azt akarja, hogy bízz Benne! Engedd, hogy Ő cselekedjen, Ő segítsen. Mutasd meg bizalmadat: ha azt kéri, hogy engedd, hadd segítsen! Ne kételkedj abban, hogy tud, akar és képes segíteni. Ezzel átélheted a csodát, megtapasztalhatod hatalmát, és szeretetét; dicsősége pedig egyre nagyobb lesz, ahogy látják az emberek mindezt.

Jézus mondja: „Én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét.” (János 14,16-17)

Talán te sem szereted bevallani, de biztosan szorultál már segítségre. Ilyenkor kénytelen voltál valakire ráhagyatkozni. Ezzel azt is el kellett ismerned valamiről, hogy nem tudod, vagy legalábbis bizonytalan vagy vele kapcsolatban. Ilyenkor keresel valakit, akiben megbízhatsz, aki jobban, biztosabban tudja. Sajnos sokszor kell csalódnod is, hiszen vannak, akik visszaélnek azzal, hogy kiszolgáltatod magad. Vannak, olyanok is, akiktől hiába várod, a fontos kérdésekben nem tudnak segíteni. Jézus ígérete a tanítványoknak (és követőinek): másik Pártfogót ad. Ne keresgélj tovább a magad eszére támaszkodva! Ne szolgáltasd ki magad olyanoknak, akik nem tudnak segíteni, vagy visszaélnek a helyzeteddel! Ne kísérletezgess, és ne várd, hogy majd megváltozik, ami eddig nem működött! Fogadd el azt a másikat! Jézus nem akar becsapni. Ha rábízod magad, megismerheted az Igazság lelkét – azt, amelyik igazán segítségedre lehet: az Igazság és a Szabadság Lelkét.

Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. (1Kor 4,16)    
Mi lesz, ha egyszer annyit írunk a táblára, hogy elfogy rajta a hely? Semmi különös, egyszerűen letöröljük, és írhatunk rá újra. Isten számára ugyanilyen könnyű valami újat kezdeni az életeddel, amikor te már azt gondolod, nincs tovább. Ne aggódj: akinek az egyik kezében a kréta van, a másikban ott van a szivacs is!

Nem hagysz engem a holtak hazájában. (Zsolt 16,10)          
Mennybemenetel ünnepén emlékezzünk arra, hogy Krisztus Urunk nem egyszerűen csak eltűnt erről a földről, hanem tanítványai szeme láttára felemelkedett a mennybe. Mint aki előre megy, hogy mutassa az utat. Valóban, Ő már a helyet készíti nekünk, hogy az életünk elmúlása után ott találkozzunk.

De az ÚR terve örökké megmarad. (Zsolt 33,11)
Kellett már letörölnöd valamit számítógépről, vagy a telefonodról, mert kellett a hely? Ilyenkor, ha az ember szerencsés, talál valami teljesen felesleges, óriási méretű adatot, amitől szinte még jól is esik megszabadulni. De ha nincs ilyen, akkor bizony mérlegelni kell, mi a fontos és a kevésbé fontos – például a fényképek között. Ugyanígy az életünkben is felállíthatunk egy rangsort, amelyen a legvégsőkig elmenve rájöhetünk arra, hogy akár mindent lebonthatunk róla, egyvalami, a boldogságra törekvés akkor is megmarad. Ezt nem lehet eltörölni, mert ez maga az élet. És pontosan ez az Úr terve veled. Boldoggá tenni. Ezért is nem lehet azt eltörölni.

Jöjjetek, örvendezzünk az ÚR előtt, ujjongjunk szabadító kősziklánk előtt! (Zsolt 95,1)      
Talán amerikai szokás majmolása, talán nem, de egyre többször hallani, hogy valaki úgy köszön el: „legyen szép napod!” Vajon mitől lesz szép egy nap? A napsütéstől? A vidám hangulattól? Attól, hogy jó dolgok történnek? De hisz ezeket a legtöbbször szinte észre sem vesszük! Talán épp az a jó ebben a köszönésben, hogy ráébredjünk, mennyi mindennek örülhetünk az életben. Ugyanezért jó hálát adni is Istennek. Emlékeztetjük magunkat is arra, hogy nincs okunk csüggedni, mert az életünk csupa pozitív dologgal lehet tele: Urunk felénk áradó szeretete megvan hozzá! Már csak be kell engednünk a szívünkbe és a mindennapjainkba. A maiba is. Így legyen szép napod!

Mert nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk. (ApCsel 4,20)        
Tudsz titkot tartani? – kérdezzük, amikor valamit olyan jó lenne elmondani valakinek, mégsem szeretnénk, ha mindenkihez eljutna. Vajon miért akarjuk akkor akár csak egy emberrel is megosztani? Talán túl nehéz a lelki teher ahhoz, hogy egymagunk hordozzuk? Vagy túl nagy a boldogságunk valami miatt, és szinte szétfeszít? Bármi is az ok, az egykori apostolokban sokszorosan tombolt ez az érzés, sőt küldetésük lényegévé vált. Olyannyira, hogy ők már akkor is beszéltek a szívükbe ültetett üzenetről, amikor ezért az életükkel kellett fizetniük. Krisztus követése ekkora erővel bír. Te is megtapasztalhatod, Jézusról beszélni nem „ciki”, nem „égő”, nem szégyellnivaló. Épp ellenkezőleg: buzdító és lelkesítő. Ha egyszer átéled, magad is rájössz: te sem teheted, hogy ne mondd el azt, amit megtapasztaltál az élő Úrral kapcsolatban.

„Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna.”(4.Móz.23,19)

Isten soha nem hazudik! Ő igazat mond nekünk akkor is, ha azt néha nem tetszik az embernek. Nem kell, hogy megbánja, hiszen igaz beszéd az, „élő és ható”. Amikor azt mondja: Szeretlek! Akkor is igazat mond. Amikor megfedd a rosszaságunkért, akkor is. Engedd meg Istennek, hogy hozzád szóljon! Gyógyítani fogja szívedet az Ő szava.

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.