Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8
Sikeres érettségi vizsgákat kívánunk! "Veled leszek"- mondja az Úr."

PSG

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Túra az egész világ

Márti évek óta sportol, rendszeresen túrázik. BM 1Tagja a több turistaegyesületnek, gyakorta jár versenyekre, kiemelkedő eredményeivel kitűnik a korosztálya sportolói közül. Ma a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium negyedéves tanulója. Az iskolában van lehetősége más sportokra is, ezeket is előszeretettel űzi, de elmondása szerint a túrázás a kedvence. Nemzeti turistabajnokságon többször dobogós helyre került.

Szia, Márti! Talán kezdjük is az elején. Hány éves vagy?

Szia. Az idén júliusban lettem 18 éves.

Akkor 2014-ben már a tizenkilencedik éved fogod tölteni.

Igen.

Hol élsz most?

Mezőberényben élek, egy kertes házban nagyszüleimmel és édesanyámmal. Most kollégista vagyok, ugyanitt, Berényben, a házunk éppen a kollégium mögött van. (nevet) A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumba járok.

Milyenek a tanulmányi eredményeid?

Minden évben 4,5 felett voltam. Kedvencem a testnevelés, és a matematika.

Miért éppen ide jöttél tanulni?

Sokan javasolták, többek között a volt osztályfőnököm és a közelebbi ismerőseim, hogy jöjjek ide, mert nagyon barátságos környék, jó iskola, magas szintű képzést nyújt. Egy tehetséggondozó programban veszek részt, a „D” osztályba járok, jövőre leszek végzős. Az iskola ezen az osztályon öt éves.

Mit takar ez a tehetséggondozó program?

Valódi neve Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja. Maga a kezdeményezés 2000 márciusában kezdődött, azóta országszerte több mint húsz gimnázium kínál ilyen különleges tantervet. A program maga egy év előkészítővel kezdődik, majd folytatódik még négy évig. A fő hangsúlyt a Tehetséggondozás kapja, rengeteg külön foglalkozás van az általános tanterv mellett. Természetesen az érettségi minél sikeresebb letétele itt is cél, de emellett nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatásra, finanszírozzák a nyelvvizsgák költségét, úgy, mint az ECDL számítógépes bizonyítványt és a jogosítványt.

Ez nagyon jól hangzik.

Valóban az. Ezek mellett minden hónapban úgynevezett bent maradások vannak, ilyenkor egy hétvégére a kollégiumban maradunk, vagy elutazunk valamerre az országban. Minden évben egy alkalommal pedig külföldre visznek bennünket. Az úti cél általában Ausztria, Csehország, Horvátország, Anglia, de az utóbbi években volt lehetőség a program diákjainak más országokba is eljutni, úgy, mint Szlovákia, Románia vagy Barcelona.

Már az előbb is említetted, hogy kollégista vagy, abban a városban ahol élsz. Ez is a program része?

Igen, kötelező a kollégium, de szerencsére nagyon barátságos, és modern. Illetve vannak kötelező délutáni óráink: önismeret, tanulásmódszertan. Feltételezem ezek miatt is kötelező és ugye a kirándulások miatt is. Ez is segíti, hogy összekovácsoltabb legyen az osztály.

Hogy tudod akkor mégis a kollégiumot összeegyeztetni a túrázásokkal?

Hétvégenként járok, általában ez havi olyan 2-3 alkalom.

Van más sport is, amit szívesen csinálsz? Van hobbid?

Hobbim a sportolás, de vannak kedvenceim. Ilyen a tenisz és a kézilabda is. Általában ezeket szünetekben gyakorlom, vagy nyáron, amikor szebb az idő. De csak a túrázással foglalkozok rendszeresen.

Hogy jött az ötlet mégis, hogy belekezdj? BM 2

Egyik rokonunk belépett az Alföld Turista Egyesületbe és ő mondta, hogy lépjünk be mi is, mivel nagyon szerettünk anyukámmal már régebb óta is túrázgatni.

Tehát anyukáddal szoktál menni?

Többnyire igen, valamint egyik barátnőmmel és az apukájával, aki gyakorlott túrázó.

Hol szoktak lenni ilyen túrák? Milyen hosszú egy táv?

Szokott lenni Mezőberényben, amiket az itteni társulat szervez, de más egyesület által szervezett túrákra is el szoktunk menni. A táv pedig nagyon változó. Vannak rövidebb-hosszabb távok, én 50 km körül teljesítek, míg mondjuk anyáék 20-30 km-t szoktak általában megtenni.

Az igen! Tudsz erre valahogy készülni, edzeni?

Igen, futással növelem az állóképességem. Általában hat km-rel edzek. Illetve a sok túrázástól csak jobban-jobban bírja az ember a távot és a tempót.

Milyen versenyek vannak?

Ez is nagyon sokrétű. Vannak például túlélőversenyek, ezek a legextrémebbek, bár ilyenen még nem voltam, csak tervezem, hogy egyszer kipróbálom.

Ezek miből állnak?

24 órán keresztül egy adott terepen kell tartózkodni.

Aludni sem lehet?

Nem szoktak aludni, általában végigcsinálják a 20 órát, de lehet vinni élelmet, meg mindent, csak az a lényeg, hogy a terepen maradjunk.

Milyen más lehetőségek vannak még a versenyzésre? Te magad, milyen díjakat nyertél?

Nemzeti kategóriában a gyerek korcsoportban értem el első helyet, egymás után, két évig, a nagyobb kategóriában, az NB II-ben második helyet értem el, itt maximum 50km-es távok vannak.

BM 3Mi a legnagyobb élményed?

Az első versenyem, amikor megnyertük először a bajnokságot, mert ekkor az esélytelenek nyugalmával indultunk el, nem is számítottunk arra, hogy elsők lehetünk.

 

Ez nagyon jó. Akkor első alkalommal, hogy túrázni mentél, már nyertél is?

Előtte is voltam már túrázni, de komolyabban csak a bajnokság után kezdtem foglalkozni vele.

Mi az, ami esetleg nehézséget okozhat?

Például a szintkülönbségek egyes útvonalakon. Sokszor van olyan például, hogy 30km-en 1500m emelkedő van.

Ez azt jelenti, hogy hegyvidékeken is folynak ilyen kirándulások?

Igen, és van, hogy ez veszélyes is, sokszor kis ösvényeken kell mennünk, miközben ott húzódik mellettünk a szakadék.

Tudtok valahogy ügyelni mégis, hogy ne essen bajotok? BM 4

Csak óvatossággal. De sokszor futnunk is kell, tartanunk kell magunkat az időhöz, főleg bajnokságokon. Hegyen egyébként is lassabban megyünk az emelkedőn, lefele így be tudjuk hozni a lemaradást futással.

Hogy tájékozódtok?

Vannak kijelölt túraútvonalak, kapunk egy térképet, amin fel vannak tüntetve a túraútvonalak, és az, hogy milyen jelzéseket kell követnünk.

Kik segítenek neked?

Anyukám, természetesen, aztán barátnőm és az apukája, valamint az is nagy segítség, hogy az Alföld Turista egyesület állja a nevezési díjakat a versenyekre.

Mik a terveid a jövőben?

Számvitelen szeretnék továbbtanulni, Debrecenben, vagy Békéscsabán. Szóba jöhet í pénzügy is, de mindenképp egy egyetemre mennék.

Köszönöm az interjút, akkor végeztünk is. További sikereket Neked!

 

Márti nagyon élvezi, amit csinál, látszólag büszke a sporteredményeire és valószínűleg még sokáig az is lesz. A kemény edzések és túrák segítik az állóképessége növelését, ami jót tesz az immunrendszernek, nem beszélve a tájról, és a friss levegőről, amelyben túrázgat és kikapcsolódik. Mindez nem csak hogy testének, de lelkének is jót tesz, hisz a természet közelsége őt is legalább annyira lenyűgözi, mint a hasonló természetbarátokat. A jövőben pedig, bárhogy is lesz, biztosak lehetünk benne, hogy a sport és a természet mindig is közel marad a szívéhez, és nem csak egy dédelgetett álom marad, hanem valóság lesz, igazság, amit mindenkinek örömmel és büszkén mesél.

Ehhez kívánunk neki sok sikert, kitartást és erőt a továbbiakban is!

Készítette: Szabó Eszter

*A cikket IDE kattintva pdf formátumban letöltheti.

Copyright © 2019 PSG Rights Reserved.